Полският президент Бронислав Коморовски предупреди новите представители на полския парламент да вземат сериозни мерки за приемането на реформи, които да предпазят страната от дълговата криза в Еврозоната.

Полша, която е с 1,7% икономически ръст за 2009 г., е единствената страна в ЕС, която не е в рецесия, въпреки глобалната криза. Страната не е член на Еврозоната.

Коморовски настоява да се въведат промени в законодателството, съдебната система и здравният сектор, тъй като тези сектори могат да бъдат решаващи за държавата в бъдеще.

Новият парламент ще бъде изправен да вземе решения в много труден период за Европа и света", каза президентът, допълвайки, че са нужни „смели и бързи действия", които трябва да предпазят „полския икономически растеж от кризата".

Той подчерта, че докато кризата с дълга „ лежи върху структурни недостатъци в Еврозоната", отговорът трябва да бъде намерен „в повишаването и подобряването на сътрудничеството", отколкото излизане от ЕС.

Според него основните причини за кризата са прекомерната задлъжнялостниската икономическа конкурентоспособност и прекалените рискови финансови инвестиции".

По думите му пътят на Полша за бъдещо развитие води към Еврозоната, въпреки сътресенията в нея.

Очаква се Полша напълно да изпълни критериите за членство в Еврозоната през 2015 г.
„Подготвителният процес за присъединяване към единната валута ще бъде значителен мотор за бъдещета модернизация на нашата страна и повишаването на нашата конкурентоспособност", заключи Коморовски.

Очаква се полската икономика да достигне ръст 3.8% за тази година в сравнение с 1.6 % за богатите държави от Еврозоната, според данни на Международния валутен фонд.