Съдът на Европейския съюз подкрепи австриец в частен случай, който води до сериозни последствия за технологичните компании при правенето на бизнес в Европа, съобщава АП.

Съдът на ЕС взе решение в полза на австрийски студент по право, който твърди, че трансатлантическо споразумение за защита на данни не защитава адекватно потребителите.

Студентът Макс Шремс се обърна към съда след разкритията на Едуард Сноудън преди две години, че американската Агенция за национална сигурност използва програми за подслушване и следене. Шремс се оплака пред комисаря за защита на данни в Ирландия, където е централата на „Фейсбук" в Европа, че американското законодателство не предлага достатъчно защита срещу следенето на данни и представянето им от социалната мрежа на сървъри в САЩ.

Първоначално ирландските власти отхвърлиха оплакването, позовавайки се на решение на Европейската комисия от 2000 година, така нареченото споразумение „Безопасно пристанище", според което САЩ осигуряват адекватна защита на личните данни.

С днешното отсъждане Европейският съд определи за невалидно решението на Европейската комисия. Съдът допълва, че сега ирландският комисар ще трябва да разгледа оплакването на Шремс.

Щом приключи разследването властите трябва да „решат дали..."Фейсбук" трябва да спре предоставянето на лична информация на европейските потребители в социалната мрежа на САЩ на основата, че страната не е предоставила адекватно ниво на защита на личните данни", отбелязва се в решението на съда.

„Фейсбук" не е коментирал решението на съда.