Унгария не планира да стреля по мигранти, опитващи се да преминат през новата ограда по южната й граница. Това обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс". Той допълни, че страната е отворена за разговори за европейските квоти за приемането на бежанци, след като границата е затворена.

В интервю, излъчено днес от австрийския телевизионен канал ORF, Орбан повтори мнението, че много мигранти, които преминават през страната му от кризисните райони в Близкия изток, Африка и Азия, бягат повече от бедността и не са наистина нуждаещи се от убежище бежанци.

Строителните екипи завършват оградата с височина 3,5 метра по протежение на цялата дължина на границата със Сърбия, за да се предотврати навлизането на нови мигранти.

Ние защитаваме Европа според европейските правила, които казват, че граници може да се преминават само на определени места по контролиран начин и след регистрация", пояснява Виктор Орбан.

Запитан дали войниците по границата ще получат заповед да стрелят, той каза: „Не е необходимо, защото ще има ограда, която няма да може да бъде премината. Който въпреки това иска да премине оградата, ще бъде арестуван и съден. Употребата на оръжие няма да е необходима".

В отговор на въпрос дали Унгария ще приеме фиксирани квоти за взимане на мигранти, Виктор Орбан заяви, че ако външната граница на Европа не е блокирана, няма смисъл да се говори за квоти. „Когато затворим външната граница и така спрем нелегалната миграция, можем да говорим за някакво решение", смята той.