В понеделник патриотите от ВМРО и Атака, заедно с протестиращите столичани срещу новата наредба за паркиране в София, стартират подписка за провеждането на референдум срещу Синята зона.

Около 60 протестиращи граждани и симпатизанти на Атака и ВМРО за пореден ден блокираха кръстовището на ул. „Раковска" и ул. „Граф. Игнатиев. След това протестиращите блокираха за малко и бул. „Васил Левски" в района на Попа.

Заради причиненото задръстване шофьорите на тролеите призоваваха пътниците да слизат преди установената спирка. Протестиращите се оказаха и на пътя на линейка с включени сирени. Те обаче бързо се организираха и я пропуснаха, след което блокадата продължи.
Викове „Оставка, оставка" огласиха центъра на София. Протестът е охраняван от служители на реда.
Протестиращите дадоха своята оценка за загубата на премиера Борисов на партията шах с 8-годишния Цветан Стоянов, пеейки - „Бойко Борисов - шахматист, шахматист".
„В помощ" на протестиращите влязоха и няколко капаци на тенджери, които служиха за музикален съпровод на протеста.

„Ще продължим борбата", закани се Гергана Владкова от Фейсбук групата „Срещу Синята и Зелена зона в София". „Няма да даваме пари за тези условия, които ни дава общината", категорична тя.
Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки благодари на присъстващите на протеста, които не са се уплашили от дъжда, изсипал се над столицата. „Не на грабежа, който представлява Синята зона", призова Джамбазки. Според него наредбата на СОС за паркирането в столицата е вредна. „Оставка за виновниците за Синята зона", призова още той.

Джамбазки се обяви срещу привилегиите на столичните общинари да паркират безплатно в центъра на София. Той направи атрактивно предложение - инициаторът на наредбата - общинският съветник от ГЕРБ Радослав Тошев, да плаща 100 лв. на час за паркиране.
Припомняме, Тошев е един от малкото общински съветници, които при възможност се придвижват с велосипед в центъра на града.
Джамбазки е притеснен, че целият град в един момент може да се превърне в някаква по цвят зона. „Не на данък паркинг", настоя общинарят.
Според някои от протестиращите гласуването в СОС на спорната наредба вчера е било нелегитимно.

„Всеки ден ще е така, до победата" - с тези думи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов нахъса протестиращите и се закани в понеделник - в Деня на София недоволните от наредбата за паркиране в столицата, да изразят недоволството си по много по-шумен и атрактивен начин, така че общинарите да ги забележат.