Няма опасност българската общност в Букурещ да остане без помещение за богослужение, увери външният министър Николай Младенов по време на парламентарния контрол.

Задавайки въпрос към него, депутатът Лъчезар Тошев съобщи, че е информиран от председателя на българското дружество в Букурещ, че се отнема правото на богослужение на български език и че клубът, който българската общност в Букурещ ползвала също се отнема.

Тошев подчерта, че правото на богослужение на майчин език за румънците и за власите в България е гарантирано. „Има църква в София, където може да се прави богослужение на техния майчин език и искаме същото и за българите в Букурещ", добави Тошев.

Депутатът съобщи и че българите в Букурещ искат да се настанят в къщата на известния български родолюбец и дарител от 19-ти век Димитър Хадживасилев, която се намира в центъра на Букурещ, но има нужда от ремонт, а българската общност там няма средства.

Външният ни министър отбеляза, че храмът, който българите там ползват „Свети пророк Илия" е даден през юни 1954 г., докато българската общност си построи собствен, но и до сега нов не е построен.

Младенов посочи още относно къщата на Димитър Хадживасилев, че не е изяснен правният й статут и затова не може да бъде ремонтирана. Той заяви, че българското посолство е в постоянен диалог и търси разрешение на проблема.

Подобни казуси имаме и в други страни и се работи интензивно, добави Младенов.

Той бе запитан и за ситуацията с българската православна общност в Рим. След септември 2012 г. ситуацията там рязко се е променила, тъй като в храма „Св. Св. Викентий и Анастасий", който отдавна ползват българите било назначено лице с румънски произход, което саботирало дейностите на православната ни общност, алармира Ваня Добрева от БСП.

Министър Младенов съобщи, че правото на ползване на храма принадлежи на католическата църква и че съгласно споразумението, което имаме от 2002 г. българската православна общност може да ползва частично храма от петък до неделя.

Младенов е категоричен, че всички недоразумения трябва да бъдат разрешени на базата на споразумението. Той каза още, че няма информации някой да е поискал денонсиране на споразумението и също изрази надежда, че проблемът ще бъде решен.