Държавата няма волята да спре нелегалния бизнес с цветни метали. Това мнение изрази пред БНР Петър Кичашки от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци и на черни и цветни метали.

Повод бе откраднатият вчера гама-дефектоскоп, който съдържа радиоактивно вещество. Кичашки посочи, че ако уредът беше попаднал в нелегален пункт за изкупуване, където няма ясна отчетност и ясен произход на материалите, за органите на реда щеше да е невъзможно да проследят пътя му.

За мен най-големият проблем е наличието на тези пунктове и тяхното функциониране, каза Петър Кичашки. Те са част от сивата икономика и вредят на бюджета и на държавата, а в случая с откраднатия уред става въпрос и за опасност за хората.

По думите на Кичашки нелегалните пунктове не са малко на брой, но е трудно да се каже конкретна цифра, защото те са мобилни, подобно на организираната престъпност. Хората, които отварят тези пунктове, са едни и същи и са известни на контролните органи, изтъкна той.

Кичашки допълни, че има модерни европейски практики за справяне с този проблем, но те не са в свръхрегулация на пазара, а по-скоро в работата на контролните органи.

По никакъв начин не би представлявало проблем за държавата и държавния апарат да се справят с незаконните пунктове, стига да имат волята да го решат. За съжаление, виждаме, че държавата има волята да регулира легалния бизнес, а не да спре нелегалния, коментира той.