Няколко десетки граждани дойдоха пред сградата на Френското посолство на улица "Оборище" в София, за да почетат жертвите на атаката срещу сатиричното списание „Шарли ебдо", предаде БГНЕС.

Малко след 19.30 часа около двайсетина души се събраха пред дипломатическото представителство, като оставиха цветя в знак на солидарност.

При терористичната атака в Париж бяха убити 12 души, сред които 10 от членовете на екипа на изданието и двама полицаи. Сред убитите са четирима водещи карикатуристи, включително и 80-годишната легенда Жорж Уорински. Другите трима са Шарб, Кабу и Тиню.

Маскираните лица, които извършиха терористичния акт преди обед, са били въоръжени с автомати "Калашников" и гранатомет. Те крещели: "Ние отмъстихме за пророка". Във видео, заснето от журналист от редакцията, криещ се на покрива, се вижда също, че мъжете викат "Алах акбар" (Господ е велик), докато стрелят.

Българският президент Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателите на партиите в парламента, министърът на културата остро осъдиха атентата, като  заявиха, че никоя религия, ничия идеология не може да оправдае подобен варварски акт.

"Свободата на словото е неприкосновена и днес ние трябва да сме единни - българи и французи, християни и мюсюлмани. Всички, които ценим демокрацията".

В социалните мрежи се появиха призиви към столичани да вземат цвете и да изразят своята съпричастност към френския народ, освен пред сградата на посолството на "Оборище", и пред сградата на Френския културен институт на площад "Славейков".