Опозицията очаква нов грандиозен скандал, този път в здравната каса.

Мартин Димитров и Мария Капон са отправили питане към Министерство на финансите и  здравното ведомство за начина на изграждане на информационната система на НАП и здравната каса.

Достъп до сключените договори им е бил отказан. Оказа се, че има и по-тайни договори от този с Газпром, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Ние ще продължим да бъде настоятелни, защото там е ключът за бараката, допълни той.

Според двамата депутати тези договори са важни, тъй като в тях може да се види как се източва ДДС. Има слухове, че някои пирамиди са построени по-бързо отколкото тези системи, заяви още синият лидер.

Той е категоричен, че изграждането на информационните системи се бави целенасочено.

Марио Капон от своя страна подчерта, че отдавна са предупреждавали за тези проблеми.

„Днес ние не сме горди, че сме били добър пророк, заяви Капон.

По думите й чрез липсата на единна система се допускат схеми, които водят до не влизане на средства в държавния бюджет. Участие в двата договора за информационни системи има фирма Bull . Договорът с фирмата е сключен от Милен Велчев обясни Капон.

Двaмата депутати искат да се запознаят с всички параметри на догорите, за да се знае къде отиват средствата на данъкоплатците. Следващият скандал е със здравната каса, смята Мария Капон.

Тя иска да знае още защо е избрана тази фирма сред конкуренти от световен мащаб. Тя каза още, че ако информационната система работи може да се види онлайн всеки трансфер към фирма.