Реформата в съдебната система, специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и Комисията за конфликт на интереси са областите, в които Европейската комисия очаква повече резултати от България в следващите месеци.

Това съобщи говорителят на комисията Марк Грей, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.

Той съобщи, че при представянето на извънредния доклад за Румъния в Съвета вече е била проведена и дискусия за България. По думите му тя е била на работно ниво и е имала за цел да се обобщи актуалната информация за ситуацията у нас.

„Европейската комисия най-вече отбеляза напредъка, постигнат напоследък с някои ключови назначения - добър пример в това отношение е новият главен прокурор, който вече изпълнява функциите си, сега очакваме резултати от дейността му", посочи Марк Грей.

Той подчерта, че се от ЕК очакват и фундаменталната реформа в съдебната система, като трябва да се работи в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система.

„Като области, в които е нужен още напредък в следващите месеци, бих посочил специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и Комисията за конфликт на интереси", допълни говорителят на еврокомисията.