През тази учебна година целодневното обучение ще обхване учениците до трети клас, от следващата година и до четвърти, като целта е да стигнем до учениците до седми клас. Това заяви във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от dnesplus.bg.

Той коментира, че по време на най-голямата криза в образованието през 2008 г., когато е започнала оптимизацията на училищната мрежа, повече от 1 000 учители са загубили работа. Чрез въвеждането на целодневното обучение има нужда от преподаватели и те се завръщат в системата, увери просветният министър.

Той изтъкна, че през тази година министерството ще отдели 69 млн. лева повече за целодневното обучение.

Относно задължителното целодневно обучение на петгодишните деца Игнатов посочи, че има места. 66% от общините са въвели задължителната детска градина за петгодишните миналата година, а през тази година това трябва да направят и останалите. До края на годината има 5 млн. лева за въвеждането на тази мярка, посочи министърът.

Според Игнатов основният ангажимент и предизвикателство през тази учебна година е началото на системата за практика и стажове за учениците, завършващи професионално образование, и студентите.

По думите му те ще имат право да изкарат 240 часа практика, като вече 940 фирми са готови да вземат практиканти.