Основната тема, обсъждана по време на редовното заседание на Националния изпълнителен съвет на Съюза на демократичните сили (СДС), е била предстоящото обсъждане в Народното събрание за даване на мандат на правителството да води преговори с Европейския съюз (ЕС) за затваряне на първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй". Вероятно в четвъртък - 4 ноември парламентът ще обсъжда проекта за решение, заяви председателката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова. Тя допълни, че премиерът Иван Костов също ще присъства на този дебат. Председателят на Народното събрание Йордан Соколов припомни, че много от трудностите произлизат от подписаното от правителството на Любен Беров споразумение, с което е поет ангажимент през 1997 и 1998 година да бъдат изведени от експлоатация първите четири енергоблока. Това било направено без да е получен мандат.

Министърът на външните работи Надежда Михайлова заяви в интервю за програма "Хоризонт" на Българското национално радио, че Европейската комисия не проявява неотстъпчивост или натиск за спирането на четирите реактора, тъй като отчита, че споразумението за затварянето им е било взето през 1993 година.

Днес парламентарната комисия по външна и интеграционна политика също разгледа въпроса за определяне на срокове за извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Комисията не стигна до изготвяне на становище, тъй като не всички парламентарни групи са дали своите.

Утре - 3 ноември, ще заседават комисиите по енергетика и по икономическа политика във връзка с безопасността и стопанските аспекти на проблема.