В току-що издигната бяла палатка жителите на Бяла официално се запознаха с формалните собственици, стоящи зад акционерното дружество „Мадара Юръп”, което получи скандално разрешение да изгради хотелски комплекс за 54 млн. евро край Бяла, в непосредствена близост до местността Карадере.

Членове на съвета на директорите на дружеството, което ще строи „Блек Сий Гардънс Еко Ризорт”, са Скот Пъркинс, британски гражданин, председател на Съвета на директорите, Людмил Гачев, зам.-председател на Съвета на директорите и фирма „Рейнбоу Малта” - малтийско юридическо лице, представлявано от друг британец - Пол Райли.
Припомняме, че в миналото Людмил Гечев е бил част от директорския борд на Корпоративна търговска банка.

Инвеститорите съобщиха, че до две седмици 50% от офшорката „Рейнбоу Лимитид Малта", която е едноличен собственик на „Мадара Юръп", ще бъдат прехвърлени на "Мадара Бългерия Пропърти Фонд”, чийто собственици са три компании, една банка и 27 частни инвеститори.

Сред тях 23-ма са граждани на Великобритания, като има още двама българи, един американец и един ирландец. Последният е бившият ръководител на отбора „Джордан Гран При” от „Формула 1” Едмънд „Еди" Джордан.

В следващите седмици предстои капиталът на „Мадара Юръп” да бъде увеличен на 250 млн. лева, с които да се гарантира строителството и бъдещата поддръжка на изградените обекти.

Инвестиционният проект, който разбуни духовете, тъй като представлява непосредствена заплаха за едно от последните девствени кътчета по Черноморието, включва изграждането на 3 хотелски комплекса с обща застроена площ около 67 500 квадратни метра.

Премиерът Пламен Орешарски защити бетонирането на Карадере с твърдението, че така ще бъдат разкрити 500 работни места. Впоследствие инвеститорите заявиха, че предвиждат до 2016 г. във връзка с проекта да бъдат наети малко повече от 400 души.

Представителите на екологичните организации реагираха остро на решението, взето „на тъмно” по време на изнесеното заседание на кабинета във Видин, и настояха за спиране на всички инвестиционни намерения по отношение на Карадере и незабавно отнемане на дадения „приоритетен" клас на бъдещия проект.

В защита на тезата си еколозите изтъкнаха още, че бъдещите хотели ще бъдат разположени върху земя, която е
защитена от „Натура 2000”,
в пряко нарушение на действащото законодателство.