Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна за кратко днес с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на форума ЕС-Латинска Америка, предадоха световните информационни агенции.

Не е постигнато споразумение по гръцкия дълг, но в четвртък двамата ще проведат нова среща.

Юнкер заяви пред европейски комисари във вторник, че нова среща с Ципрас би била „загуба на време" и е „по-добре да се срещне с латиноамериканците".

Той реагира гневно през уикенда на отношението на гръцките лидери към преговорите и обвини Ципрас в лъжа пред собствения му парламент.

Премиерът Ципрас все още не е склонен на едно от основните искания на кредиторите - за намаляване на пенсиите и призова партията си СИРИЗА да подкрепи правителството. Още в началото Атина обяви, че няма да отстъпи пред исканията.

Ципрас се срещне отново с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, както бе обявено. Срещата се е провела късно в сряда.  Тримата са се договорили на по-интензивни преговори, но пробив все още няма.

Представител на ЕС заяви, че до „дни" може да бъде сключено споразумение между Атина и кредиторите.

Рейтинговата агенция "Стандарт енд пуърс" понижи с една степен до CCC кредитния рейтинг на страната с негативна прогноза, след като стана ясно, че Атина отлага плащането си към Международния валутен фонд. В коментара се казва, че за Гърция по-важни са държавните разходи и пенсиите, отколкото задълженията й към кредиторите.

Международният спасителен пакет изтича в края на месеца и Атина отчаяно се нуждае от пари, за да избегне банкрут и евентуално напускане на еврозоната. При успешно приключване на преговорите Гърция ще получи 7,2 милиарда евро помощ.

Всяко постигнато споразумение ще трябва да бъде одобрено от финансовите министри на еврозоната.

Миналата седмица Гърция отложи плащане от 300 милиона евро на МВФ. Така до края на юни балканската държава ще трябва да плати вноска от 1,6 милиарда евро. Опцията да се обединят вноските за края на месеца за последно беше използвана от Замбия през 80-те години на XX век.