От края на тази седмица започват масови културни прояви по повод честването на годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий.

Специалисти по старобългаристика и кирилометодиевистика от Софийския университет и Българката академия на науките разказаха пред медиите, че в рамките на два месеца страната ни ще стане център на международни чествания, възхваляващи делото на двамата братя и техните ученици.

Очаква се на 27 февруари в Европейския парламент да бъде представена изложба, финансирана от Фондация „Българска памет", която ще бъде придружена с английски текстове, за да бъдат универсални посланията й.

До края на месец май ще се проведат множество кръгли маси, изложби и научни четения, като на 23 май в салона на БАН ще се състои академично тържество, на което ще изнесе слово и новият просветен министър. Стана ясно, че Софийският университет ще бъде домакин на откриването на честванията, които ще бъдат под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Специалистите от БАН и Софийския университет бяха единодушни, че годишнината от Великоморавската мисия е празник не само на българската и славянската писменост, а и на утвърждаването ни като част от културата на Европа. Според учените България е била плодородната почва за святото дело на Кирил и Методий, а Великоморавската мисия е ключовият етап, без който дейността на братята и учениците им би била безславна, а България не би имала същия високо културен облик.

Учените от БАН използваха случая да разкрият, че събират материали и извори от византийската книжнина, както и от старобългарски източници, които обработват в дигитален вид за създаването на модерна библиотека, обслужваща нуждите на студенти, историци и изкуствоведи.

Стана ясно, че по финансиран от ЮНЕСКО проект е изготвено копие в дигитален вид на най-ранния ръкопис на Кирил. Свитъкът е датиран от края на 10 век и е изцяло запазен, като съдържа църковни слова на Йоан Златоуст и жития на раннохристиянски светци.
Историци и езиковеди дружно подчертаха значимостта на предстоящите културни прояви, тъй като според тях отдавна в България не се е обръщало такова внимание на значими културни събития.