Русия „плаща висока цена за действията си" в Украйна.

Това заяви американският президент Барак Обама по време на пресконференция в Естония, съобщава ITV.

„Заради това, че стоим заедно, Русия плаща висока цена за действията си", добави той.

Обама подчерта, че Естония е „силен глас" на НАТО и ЕС в „подкрепа на украинския народ". Той поясни, че САЩ продължават с ротацията на допълнителни самолети и военнослужещи в Балтика.

САЩ ще увеличат присъствието на свои войски в Прибалтика, включително Естония, обяви държавният глава на САЩ.

САЩ разработват план за усилване присъствието в региона, увеличаване броя на самолетите, танковете, военнослужещите, добави той.

По думите му няма да бъде възможно да се постигне мир в Украйна, докато Русия продължава да изпраща войници, „дегизирани като сепаратисти".

Подкрепяме усилията на президента Порошенко да постигне значимо прекратяване на огъня, което да доведе до политическо уреждане на конфликта. До момента това не помага, защото или Русия не е сериозна, или твърди, че не контролира сепаратистите, обясни Обама.

Според него САЩ предпочитат силно и продуктивно сътрудничество с Русия, но това трябва да бъде постигнато чрез спазване на международните норми.

Ако Русия е готова да спре да „финансира, въоръжава и обучава войници", то тогава украинската криза може да бъде разрешена, заяви Обама.

Той призова страните членки на НАТО да отделят повече средства за отбрана. По думите му международната общност трябва да даде помощ за украинската икономика в краткосрочен план, но предупреди, че „ще трябва да свършим повече работа".

По-късно в реч пред балтийски студенти Обама заяви: „Ние няма да приемем руската окупация и незаконното анексиране на Крим, или друга част от Украйна".

Според него Русия категорично дестабилизира Източна Украйна.

Границите не могат да бъдат прекроявани пред дулото на пистолета", категоричен е американският президент.

Хората, градящи демокрация „от Киев до Тунис, търсят вдъхновение от вас", обърна се Обама към присъстващите в талинската концертна зала Nordea.

Обама смята, че НАТО е длъжно да окаже помощ за укрепване сигурността на Украйна, Грузия и Молдова, също така Алиансът е длъжен да бъде готов да приеме нови членове.

Руските войски на територията на Украйна - това не е хуманитарна или миротворческа мисия. Този факт може да бъде доказан, не подлежи на съмнение", обяви държавният глава на САЩ.

Обвинявайки Русия в „нагло нападение" срещу Украйна, Обама изтъкна, че НАТО трябва да изпрати „еднозначно посланиe за подкрепа" на Киев.

До момента основното послание на Обама от Естония: „Ние ще се бием за вас, защото сте в НАТО, но няма военно решение на ситуацията в Украйна".

Естония взема много на сериозно ангажиментите на НАТО", каза президентът на балтийската държава Тоомас Хендрик Илвес на пресконференцията с Обама.

Русия „трябва да признае", че е част от украинския конфликт и да докаже, че предприема стъпки за прекратяване на сблъсъците, добави още Хендрик, подчертавайки „руската агресия" в Украйна.

Обама проведе среща с президентите на Естония, Латвия и Литва в Талин във връзка с руската интервенция в Украйна, а утре ще участва в срещата на върха на НАТО в Уелс.

В същото време американският президент коментира и езекуцията на американския журналист Стивън Сотлоф. Според него над Сотлоф и САЩ е бил извършен „ужасен акт на насилие".

Те направиха абсурдно изказване, че убиват в името на религията, а Стивън дълбоко обичаше ислямския свят", каза той и добави, че ако си мислят тези убийци, че ще постигнат нещо с екзекутирането на невинни цивилни, те вече се провалиха.

Няма да забравим...справедливостта ще възтържествува, добави той.

САЩ „няма да се уплашат" от борбата срещу „Ислямска държава", заяви държавният глава на американската държава.

Американците са отвратени от тяхното варварство. Ние няма да се уплашим, техните ужасяващи актове само ни обединяват като страна и водят до решимост срещу тези терористи", подчерта той.

Президентът предупреди, че „ще отнеме време", за да се победят екстремистите, но добави, че „тези, които направят грешката да вредят на американци", ще бъдат цел. Според него "Ислямска държава" е голяма заплаха за Ирак и района. Той обеща да формира коалиция за унищожаване на "Ислямска държава".