Не е оказано никакво давление върху мен и моите колеги, проучвали кандидатите за членове на Комисията по досиетата.

Това каза преди началото на днешното заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред директорът на Национална служба „сигурност" (НСС), главен комисар Иван Драшков.

Той уточни, че мотивите за отказ на проучваните кандидати за членове на комисията по досиетата, са 100% законови, съобразени със закона за достъп до квалифицираната информация.

Припомняме, от 19 кандидати за членове на комисията бяха одобрени 17.

Отказано бе на кандидата на БНС Стилиян Станев, поради обстоятелството, че е посочил неверни данни в анкетата, което дава основание да се предположи, че може би укрива нещо, което в последствие да създаде предпоставки да бъде изнудван.

Чл. 41.Надеждност на лицето от гледна точка на сигурността е налице, когато липсват данни относно:
1. осъществяване на дейност срещу интересите на Република България или срещу интереси, които Република България се е задължила да защитава по силата на международни договори

Вторият отхвърлен е кандидатът на ОДС Георги Константинов, който не отговаря на изискванията на Закона за достъп по квалифицираната информация, поради обстоятелството, че за да бъде одобрен даден кандидат за член на Комисията по досиетата, не трябва да бъде съден за престъпления от общ характер, макар и реабилитиран в последствие.
Същевременно не трябва да се е занимавал с терористична, шпионска или друга подривна дейност, а за Константинов се знае, че е участвал в подготовката на взривяването на паметника на Сталин, което според тогавашното и сегашното законодателство се квалифицира като терористичен акт.

Главен комисар Драшнов уточни, че неговата служба не проверява дали дадени лица са подходящи за комисията, а дали на тях може да се гласува доверие за достъп до квалифицираната информация.

Изслушаха ме в комисията и по-голямата част от нея ме разбра.
Разбраха нашите мотиви за отказ за членство в комисията на двамата кандидати, които не отговорят на закона за достъп на класифицирана информация.

Това каза малко по-късно Иван Драшков, след като бе изслушан от депутатите.
Той уточни, че при проучването на кандидатите неговите служителите не са имали нищо против отхвърлените двама кандидати - Георги Константинов и Стоян  Иванов.
Кандидатите за членове на комисията по досиетата са проучвани от служител, назначен в контраразузнаването след 2000г, посочи Драшков.

Аз многократно съм заявявал пред комисията, отбеляза той, че тези служители не могат да бъдат обвинявани във връзка или симпатия към структурите на бившата Държавна сигурност, да бъдат обвинявани в пристрастие към някой от кандидатите.

Той уточни, че двамата кандидати не отговорят по член 41, алинея първа от закона за достъп до класифицирана информация.
А ние стриктно се придържаме към спазването на закона, подчерта Драшков.

Директорът допълни, че от днешна гледна точка деянието, извършено от Георги Константинов през 1953, а именно участие във взривяването на паметника  на Сталин в Борисовата градина се смята за терористичен акт.
Главен комисар Драшков уточни, че във взривяването на всеки един паметник, независимо на Сталин, Хитлер или на някой друг, е терористичен акт.

Директорът на националната служба допълни, че двамата отхвърлени кандидати мога  да обжалват решението пред ДКСИ, като посочат своите възражения, а  ДКСИ да се произнесе в двуседмичен срок.