Египет вече няма да е същият, заяви американският президент Барак Обама часове след оставката на Хосни Мубарак.

Неговото изявление се очакваше с особено внимание от световната общественост по две причини. Първата - изявлението на Барак Обама беше отлагано на няколко пъти. И втората, по-съществената, светът очакваше ясен сигнал от Белия дом след като през последните дни САЩ на няколко пъти дадоха противоречиви послания за обстановката в Египет.

Революцията в Египет показа силата на човешкото достойнство, заяви американският президент. За Обама, военните трябва да осигурят плавен преход, който да спечели доверието на  египетския народ.

Оставката на Мубарак не слага край на прехода в Египет, предстоят трудни дни, предупреди американският президент.

"Оставката на президента Мубарак е начало, а не край на прехода в Египет. Хората заговориха и гласовете им бяха чути. Eгипет никога няма да бъде същият. Египет ни вдъхновява", заяви президентът на САЩ.

Той обаче предупреди, че за страната предстоят трудни дни и армията трябва да осигури заслужаващо доверие предаване на властта.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче изненадващо отложи официалното си изявление по повод падането от власт на президента. От Белия дом съобщиха само, че предвиденото за 20,30 часа българско време обръщение няма да се състои и че е отложено за по-късно през деня.

След около час той все пак даде извънредна пресконференция. Забавянето е било заради среща на Обама с членовете на Съвета за национална сигурност, насрочена специално заради събитията в Египет.

Междувременно от Белия дом заявиха официално, че призовават новите власти на Египет да уважават мирните споразумения с Израел.

Обама е изправен пред голяма несигурност и сериозни предизвикателства, коментира Ройтерс. Вашингтон се опитваше да балансира през почти трите седмици на протести като от една страна подкрепяше демократичните стремежи на египтяните, но от друга се стараеше да не изглежда, че САЩ бързо изоставят верните си партньори - нещо, което може да стимулира още протести в други държави от Близкия изток.

Обама на няколко пъти призоваваше да има спокоен преход към демокрация. Сега предизвикателството е да подкрепи дълбоки политически реформи в най-многолюдната арабска държава и в същото време да държи ислямистите далеч от властта, допълва Ройтерс.