Последно:
Все още няма промяна в ситуацията в Сливен. Вече 39 часа от началото на драмата похитителят не се е предал, изолиран е в трезора на банката и е под въздействието на голямо количество валидол. Похитителят няма претенции и се очаква неговото решение.

Обстановката в района на „Инвестбанк” остава спокойна.

До 50 метра е стеснен периметърът на сигурност. Пешеходната зона е отворена за преминаване.

Приятели на похитителя се намират пред банката. Пред журналисти, те са заявили, че Стефан Петров е свестен човек, който въпреки дълговете си, само нашега е споменавал за извършването на обири.

Кметът на Сливен Йордан Лечков заяви, че още от самото начало на заложническата криза е бил непрекъснато информиран за хода на преговорите. Към момента Лечков не се е видял с освободените.

Не е важно аз как съм изкарал нощта, по-важно е, че професионалистите доведоха до край и наистина. Дай Боже да се възстанови човекът, който така или иначе пострада. Не е приятно в който и град да си. И друг път в моя живот, аз съм живял в чужбина и съм попадал в такива ситуации, така че за никой не е приятно такова нещо", коментира Лечков.

Кметът разбрал за кризата още в началото, в четири часа след обяд. Попитан дали е познавал някой от похитените отговори: „Това е много лично, на всеки може да се случи", каза Лечков, цитиран от bTV.

 На брифинг в Сливен по-рано днес главният секретар на МВР Калин Георгиев уточни, че 27-годишния мъж е заплашил да се самоубие. Има пистолет Байкал с голямо количество боеприпаси.
Оставили сме го за момента, тъй като вече не застрашава чужд живот, уточни Георгиев.
Подробности от брифинга...

По-рано днес лъжлива се оказа информацията, че похитителят от сливенския клон на "Инвестбанк" се е предал.
30 минути, след като бе обявено, че заложническата драма е приключила, стана ясно, че изведеният от офиса на банката мъж не е похитителят. От МВР потвърдиха, като се оказа, че напусналият е МВР-психолог, преговарял повече от час.

Близо денонощие продължава кризата в клона на „Инвестбанк" в Сливен. Похитителят - 27-годишният Стефан Петров от Новозагорското  село Кортен, освободи около 10.30 часа и последния заложник - счетоводителката Светлана Динева, след което започнаха дълги преговори между него и психолозите от МВР.
През цялото време плътен кордон от баретите от СОБТ бе оградил сградата, като дори в помещението влязоха няколко от спецовете. Стремежът обаче на силите на реда е Стефан да се предаде сам, без да се налага употребата на силови методи.

Преди това похитителят се разкая за стореното, освободи всички и се отказа от исканите пари.

Борисов призовава от НС:
Да не се притеснява, че някой ще го застреля, един шамар няма кой да му удари, да се предаде
Още...

Преди секунди завърши драмата в Сливен и последното момиче е пуснато, обяви по-рано днес в парламента премиерът Бойко Борисов, който пристигна от Сливен, където бе тази нощ във връзка с кризата. Информацията бе посрещната с аплаузи от депутатите.
Премиерът призова похитителят да не се притеснява, че някой ще го застреля.
И един шамар
няма кой да му удари, подчерта Борисов и призова похитителят да се предаде.

Цветанов, който в момента е на посещение в Лондон, обясни, че на два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник. В момента преговаряме, за да се предаде. Той е сам. Всичко дължим на професионализма на колегите и на екипа, който преговаря, по-специално психологът, който беше на място, коментира вътрешният министър.

Запитан дали похитителят е поставил някакво условие, за да освободи държаните в плен, Цветанов отговори единствено, че искането не е нещо, което да е предизвикало и да е имало някакъв конкретен мотив и нагласа преди това. Похитителят единствено поиска да говори с роднините си, каза още той.

Похитителят - мъж на 27 години от село Кортен, Нова Загора.

Малко преди 16:00 часа вчера въоръжен с пистолет мъж влезе в банката и направи опит за обир. В този момент в трезора нямаше клиенти, а само служители.

При заплахата на въоръжения мъж охраната реагира и се опитва да го спре, в резултат на което един от гардовете беше прострелян. 42-годишният Станчо Станев бе опериран по-късно в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Никой от освободените заложници в „Инвестбанк" не е постъпвал в областната болница на Сливен „Д-р Иван Селимински". От болницата са осигурили легла в случай, че се наложи някой от тях да бъде приет. Екипите на болницата имат готовност за провеждане на прегледи, лечение и консултации с психолог.

„Операцията е успешна, но състоянието на пациента остава тежко. Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров съобщи, че охранителят вече не е на командно дишане и диша самостоятелно.Мъжът е без опасност за живота.

Късно снощи похитителят започна да освобождава пленниците си.

Първа беше освободена 32-годишната Радина Терзиева, работила като кредитен инспектор в банковия клон. Тя беше пусната, когато въоръженият пожела да му занесат цигари и безалкохолно.

По-късно, към 04:15 още две от служителките на „Инвестбанк", държани като заложнички в офиса в Сливен, бяха освободени. На свобода бяха пуснати главната счетоводителка Ивелина Тенева и Мими Величкова, която работи като касиерка в банката.

Малко след 7 часа от сградата беше изведен още един от намиращите се вътре. За момента не е ясно кой е той, но най-вероятно става въпрос за втория охранител - Димитър Митков. След това похитителят освободи още една от държаните от него Ваня Димитрова. Малко преди 10 ч. тази сутрин беше освободена и Светлана Динева.

Наградиха психолога, водил преговорите в Сливен
Още...

По информация на БиТиВи в сградата на банката е имало още жена, която е успяла да се скрие в кабинета си по време на заложническата драма и похитителят не е знаел за присъствието й. Тя също е изведена невредима. Най-вероятно става въпрос за директора на Инвестбанк Клон Сливен Веселка Цонева.

Към 4 часа тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Сливен и лично пое ръководството на операцията по освобождаването на останалите държани в плен.

Припомняме, още от снощи в Сливен са и баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма, както и екип от Института за психология към МВР.

Похитителят е със стабилна психика, няма психически отклонения. Имал е трудна съдба, съобщават запознати. Осъзнава действията си и тежко приема факта, че е прострелял охранител. В резултат на преговори с психолози доста е смекчил позицията си.

От сигурен източник се знае, че се е държал добре със заложниците. В първите часове след инцидента ги е накарал да коленичат и легнат на пода на банката. Едно от исканията му е било да му бъде осигурена бронежилетка, най-вероятно за да си гарантира сигурността в първите минути след напускането на сградата.

В началото той използвал за посредник служителка на банката, но след това излязъл на няколко пъти сам и стрелял по полицейските коли.

Припомняме, още снощи ръководството на „Инвестбанк" опроверга твърденията за наличие на големи средства в похитения офис.

23 март е стандартен работен ден и клонът е работил с обичайната касова наличност, се казва в информация на централата на банката.

След 07.00 часа тази сутрин бяха разширени мерките за безопасност около сградата на „Инвестбанк" в Сливен. Новият по-широк периметър беше отцепен и журналистите бяха помолени да се отдръпнат. Предприемането на мерките се ръководи лично от комисар Ангел Даскалов от сливенската полиция, допълва sliveninfo.com.