С известно закъснение привърженици на партия "Атака" се събраха на протест срещу днешното откриване на "щабен елемент" на НАТО в София. "Елементът" е в сградата на МО-2 срещу института за спешна медицинска помощ "Пирогов".

"Трябва да станем Европа на изграждане, на възхода на европейските държави. Те ще се възстановят скоро, техните елити ще ги поведат. Всичко се постига с труд, с битка с усилие", каза лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров пред камерите преди да застане на импровизираната трибуна на протеста.

Той призова да бъдат бойкотирани военни бази. "Да изгоним американските нашественици, да проведем референдум: "ДА или НЕ в НАТО", каза Сидеров.

"Ние сме без изтребители от много време, но сме така, защото обърнахме гръб на нашия естествен партньор - Русия. Тя може да осигури военната защита на България при изгодни условия.

Русия може да ни снабди с модерно оръжие и да застане като гарант на суверенитет. За тази цел трябва да прекратим с идиотската политика на вражда, да си протегнем ръка. Имаме знак от страна на Путин, че иска да работи с нашата страна".

Сидеров призова да възстановим отношенията си с Русия - икономически, културни, военни. Той определи като: "Военно настъпление" едновременното откриване на още 5 центъра на НАТО.

"Военно настъпление с мощна вълна, с опасност България да стане мишена. В момента ученията се правят така - врагът е посочен, той е в източна посока, в Крим. Ние сме превърнати във военен враг на Русия.

Тя е мощна, няма да позволи да се играе с нейната сигурност, ще отговори подобаващо, когато се чувства застрашена. Тези, които ни въвличат сега в тази военна опасност, ще застанат на съд, един ден", каза Сидеров.

По времето, когато в сградата на военното ведомство подписваха документи за начало на логистично изграждане на центъра на Алианса у нас на церемония в присъствието на президента Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, Сидеров говореше пред своите симпатизанти.

"Българският народ е толкова смачкан, че не може да излезе с цялото си величие, че не желае членство в НАТО", каза Сидеров пред своите привърженици пред строго охраняваната сграда на МО-2, където се намират и щабовете на видовете въоръжени сили.

"От България излитат военни самолети на САЩ", каза Сидеров пред своите поддръжници. Един от плакатите, които се виждаха на протеста гласи: "НАТО, не ни въвличай във война с Русия".

Безплатен вазелин за щаба на НАТО", скандираха протестиращите срещу Алианса. Викове „Русия" и „Убийци" изпращаха официалните лица, участвали в церемонията по откриване щаба на НАТО у нас.

Те развяваха българския трибагреник и руското знаме. "Боклуци!", ядоса се една протестираща дама.

Полиция охраняваше недоволните да не създават напрежение и да не пречат на движението в района. Служител на реда снимаше с мини камера как колегите му си вършат работата и как охраняват протестиращите срещу НАТО.