Компанията Aerion Corp, която работи по изграждането на свръхзвуков бизнес самолет, ще получи помощ от Airbus, за да се сдобие с такъв самолет до 2021 година, съобщава Блумбърг.

Airbus ще предостави експертна оценка за изграждане, производство и сертифициране в замяна на достъп до технологията на Aerion Corp, която намалява съпротивлението по крилата и фюзелажа.

Проектът стартира през 2002 година, но бе спрян по време на финансовата криза 2008-2009 година.

САЩ забраняват пътнически самолети да преминават звуковата бариера (около 1200 километра в час), докато летят над земя заради силния шум от звуковата вълна. С тези рестрикции производителите са спирани да създадат такъв самолет.

За модела AS2 на Aerion няма да са нужни промени в регулациите на САЩ и други държави за шума. Самолетът ще лети с нормална скорост над САЩ и ще лети със свръзвукова скорост над океана. Над Европа ще лети със скорост Мах 1.2

Според Aerion Corp от създаването на AS2 за период от 20 години ще има 600 броя от този самолет. AS2 най-вероятно ще струва повече от 100 милиона долара.

Самолетът ще може да лети без кацане по маршрути като Лондон-Сиатъл или Сан Франциско-Токио. Ще бъде за 12 пасажери. Компанията планира да проведе първия полет в края на 2019 година. Целта е да се вземе сертификат до 2021 година и на следващата година самолетът да влезе напълно в експлоатация.