По инициатива на Вежди Решидов се учредява Инициативен комитет на клиентите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Учредителите на комитета възнамерява да съдят държавата, ако до 21 септември банката не бъде оздравена и отворена.

До момента десетки фирми и граждани са заявили участието си в инициативния комитет, като всеки от тях описва своя случай, съобщават инициаторите. В специална декларация учредителите на комитета категорично заявяват, че в България има държавни структури, които по закон са длъжни да контролират банковата система. Това са БНБ и Банковият надзор. Отношение към този процес имат още Комисията за финансов надзор, Министерството на финансите и Министерският съвет.

Хората са категорични, че е престъпление, ако през всичките години КТБ е имала проблеми, но БНБ не е знаела. Те смятат, че като контролен орган Централната банка не е изпълнила вменените й по закон задължения.

„Ако пък БНБ е знаела, че в  КТБ има проблем, но го е прикрила, това е още по-голямо престъпление, защото умишлено е подвела клиентите, бизнеса и цялото общество. БНБ е трябвало ясно да заяви каква е реалната ситуация, а не да залъгва хората, че с парите им няма никакъв проблем", се посочва в декларацията.

От Инициативния комитет алармират, че обявяването на фалит на банката ще означава затваряне на стотици фирми, чиито разплащателни сметки са блокирани и ликвидиране на 60 000 работни места. Според тях стабилността на българската икономика е заплашена.

Инициаторите за създаването на комитета призовават БНБ, КФН и Министерство на финансите незабавно да проверят колко работещи предприятия и фирми са с блокирани сметки в КТБ и какви ще са ефектът и цената, които българските данъкоплатци ще платят, ако тези фирми фалират и останат без възможността да изплащат работни заплати.

Те призовават държавните институции в лицето на БНБ, бъдещото служебно правителство и президента да си изпълнят задълженията и да спазят закона. Настояват да бъдат създадени условия КТБ да възстанови дейността си по един от предвидените в закона варианти и до 21 септември да бъде оздравена и отворена.

В противен случай ще съдим държавата, ако тя не изпълни своите задължения, вменени й от закона и Конституцията. Ще заведем искове в българските и международни съдилища. Сигурни  сме, че ще ги спечелим. Тогава цената ще бъде двойна - веднъж като е довела до фалит на икономиката и втори път като бъде осъдена. Данъкоплатците ще платят двойно", заканват се още от Инициативния комитет.

В инициативата може да се включи всеки клиент на КТБ, като опише своя случай и решения, които предлага. Това може да стане на e-mail адрес vejdi_ktb@abv.bg.

След като бъде обобщена цялата информация, ако няма адекватно решение от страна на институциите, ще бъдат наеми международни и български адвокати, заканват се още от Инициативния комитет.