Решението на парламента, придобило известност като "таван на лихвите" по бързите кредити, всъщност е една "беля". То било взето изненадващо и в последния момент, като прокаралите го Георги Кадиев и Георги Анастасов се били водили от емоции и популистки мотиви.

Това коментира народният представител от БСП Румен Гечев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той самият е гласувал против промените за т. нар. таван на лихвите. В бюджетната комисия това предложение е било отхвърлено, защото не става въпрос за лихвата, а за годишния процент на разходите, като между двете имало съществена разлика и тя е в срока на кредитирането. Годишният процент на разходите при бързите кредити бил много висок.

Румен Гечев и компания предлагали бизнесът с бързи кредити да стане "бял", като се въведе изискване към капитала, както и като се стимулира конкуренцията между фирмите, което, според пазарната логика, ще доведе до понижение на лихвите. За голямо съжаление, коментира червеният депутат, някои негови колеги се поддали на изкушението на популизма.

По думите му, мутрите и разбойниците ще намерят начин да избегнат разпоредбите на закона. Приетият таван върху годишния процент на разходите нямало да реши нищо. Напротив, щял да удари най-вече тъкмо бедните българи.

По темата дали законът ще действа със задна дата и хора, които имат в договорите си с банките наказателни лихви, ще могат да се възползват от новите разпоредби, Румен Гечев коментира, че на много хора им се искало депутатите да решат проблема с магическа пръчка, но предоговарянето на договорите е популизъм. Законът не може да бъде приет със задна дата.

"Закони със задна дата не могат да се приемат, казва Конституцията. Другото би било хаос и затова това не трябва да се случва", посочи социалистът.

С новия закон ще бъде дадена възможност за повишаване на конкуренцията, което ще даде възможност за сваляне на лихвите по кредитите при равни други условия.

На десетки хиляди български семейства, които имат кредити, Гечев им препоръча да си отворят договорите, за да видят дали има клауза за наказателна лихва, ако си платят кредита предсрочно. По експертни оценки поне една трета от договорите за кредити нямат наказателни лихви. Ако не са обвързани досегашните договори за кредити с убийствената наказателна лихва от 4-5%, клиентите могат да се възползват от новите правила.

На въпрос дали ще бъде въведен частен фалит, Гечев отговори, че правната комисия разработва такъв закон. В повечето страни членки имало такива закони. Обаче не става дума за отмяна на дълговете. Този закон има предвид изключения, а не става дума, че можеш да теглиш кредити и после да не плащаш.