Националната агенция за приходите издирва мними длъжници. Причина за абсурдната ситуация е неработещата на практика система за плащане на глоби към КАТ, за която вече разказа bTV.

Месец след като глобата наложена за нарушения на пътя не е платена, или в КАТ не са разбрали, че е платена, задължението автоматично се прехвърля за събиране към данъчните. Грешката идва от системата за плащане на глоби към КАТ, която признава като платени задължения на принципа на случайността.

Поне 20 души на ден изпадат в ситуацията да доказват, че са си платили глобите към столичния КАТ, но системата не ги е отразила. Една от причините, е че парите от наказание постъпват по три сметки. Така шофьорите обикалят от институция на институция и чакат месеци, за да докажат невинността си. Деян Начев от Шумен също се опитва да пребори системата.

Фишовете са от 2009 г., 2010 г., 2011 г. Излизат като неплатени от справка от НАП-Шумен. Ходих от институция на институция от КАТ в НАП. Към всеки фиш имам вносна бележка. И проблемът е там, че вече четвърти месец, няма развитие по въпроса", коментира мъжът.

Деян разбира, че дори и да си пази вносните бележки, пътната полиция не може да коригира грешката. Затова пише писмо до НАП, прилага документите и чака решение.