Наблюдавам лично дознанието на ГДБОП за отвличането на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, съобщи вчера шефът на Столичната прокуратура Николай Кокинов, цитиран от "Новинар".

Обвинителят обаче отказа да съобщи каквито и да е подробности около инцидента и разследването.

От ГДБОП също отказаха коментар заради сигурността на жертвата.

Оттам не пожелаха да съобщят и подробности за подобни случаи през последните години, макар според осведомени да става дума за добре организиран престъпен бизнес.

Не може да се каже колко групи за отвличания действат в страната, тъй като обикновено те са мултикриминални и се занимават и с друга престъпна дейност, каза зам.-шефът на антимафиотите Калин Михов вчера.

Синът на бившия министър на транспорта от кабинета на Иван Костов Вилхем Краус - Михаил, е бил отвлечен преди месец в столицата, съобщи вчера столичен всекидневник, цитирайки високопоставен източник на МВР.

Похитителите отправили искане за 1 200 000 евро откуп, но не получили парите, след което отрязали единия пръст на заложника и го изпратили на родителите на Михаил.

По-късно те получили 300 000 евро и на 20 ноември освободили министерския син.

 Според изданието, най-малкият син на Краус бил отвлечен на 22 октомври.

На излизане от дома си неговият автомобил бил застигнат от нападателите, които го отвлекли и прехвърлили в друга кола.

На следващия ден престъпниците започнали да изпращат sms-и от предплатени карти на брат му Антон Краус, който държи линиите на маршрутните таксита в София.

Банда отвлече сина на собственика на футболен клуб "Славия" Венцислав Стефанов през април 2004 г посред бял ден пред собственото му кафене около хотел "Плиска" в столицата.

Според очевидци Димитър Димитров излизал от кафенето си и бил напъхан от четирима души в автомобил.

Запознати със случая твърдят, че похитителите са поискали 1 млн. евро, за да върнат сина на Стефанов.

След отвличането не е известна съдбата на младия мъж.

Една от версиите е, че Митко е скрит в чужбина, друга - че вече не е жив.