Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има идея за това как да се реши проблемът с новата Централна избирателна комисия и липсата на представител на опозицията в ръководството й. Най-малкото, което управляващите могат да направят като законодателна промяна, е да увеличат членовете на ЦИК.

С най-голямо удоволствие съм готов да дискутираме отново нещата за избирателната комисия", призна пред журналисти Борисов, който е обявил тази си готовност и пред парламентарния шеф Михаил Миков и лидера на ДПС Лютви Местан преди да започне КСНС.

Припомняме, тази сутрин при президента - преди заседанието на КСНС, трябваше да се дискутира възникналият проблем след указа на Плевнелиев, даващ 6-ти човек в ЦИК на ГЕРБ. БСП и ДПС пък в отговор не избраха член на ръководството на комисията, който да е от квотата на ГЕРБ, призовавайки президента да си промени указа, което той отказа.

Бойко Борисов е на мнение, че изборният закон може да се промени за един ден. „Парламент има благодарение на БСП, ДПС и „Атака". Правителство има благодарение на БСП, ДПС и „Атака". Дори ръководството на ЦИК вече е БСП, ДПС и „Атака"", се възмути Борисов.

Гербер Номер 1 напомни, че протоколите от изборите винаги се подписват от председателя и от секретаря на ЦИК, тоест, по думите му - от БСП и от ДПС.

Председателят на ГЕРБ не може да си обясни как ГЕРБ като победители на парламентарните избори, на миналите избори за евродепутати сега са без председател, без секретар, без зам.-председател на избирателната комисия.

Експремиерът отново критикува управляващите по отношение на изготвянето на изцяло новия изборен кодекс, а именно, че Мая Манолова е направила закон само за тези четири партии в парламента.

„Ако партиите са три, този закон не може да важи, ако партиите са пет, пак не може. Ето това е законотворчеството на БСП", подчерта Бойко Борисов.

Не на последно място той предупреди, че ако изборният закон не се промени и ЦИК остане в сегашния си вид, то ще имаме избори без арбитър.

Припомняме, в момента комисията е от 18 вместо 19 члена, което по закон не пречи тя да функционира, тъй като решенията се взимат с две трети мнозинство от законния състав на ЦИК.