emaxpress

Мотивите за искане на импийчмънт на държавния глава са готови, заяви в кулоарите на Народното събрание парламентарният шеф Цецка Цачева.

По думите й има съгласие по тях между партиите.

Тя не пожела да конкретиизра с какви мотиви депутатите ще искат отстраняването на Георги Първанов.

Когато те бъдат заведени в деловодството и аз разполагам с тях като документ, тогава мога да ви ги изчета и да преброя колко са мотивите, заяви председателят на парламента.

При нея не е постъпвало предложението на лидера на РЗС Яне Янев да бъде изслушан държавния глава в пленарна зала.

Няма входирано такова предложение в деловодтсвото на НС, каза Цачева.

Според Мартин Димитров 4 парламентарни групи, които обединяват гласовете на 2,5 милиона избиратели, са на мнение, че държавният глава "е сгафил", разпространявайки стенограмата от разговора с финансовия министър Симеон Дянков.

Иван Костов се е подписал под мотивите за искане на импийчмънт на държавния глава. Това обяви самият той в кулоарите на парламента. Според него до Великден дебатът за отстраняване на Георги Първанов ще се състои.

Започната е процедурата по събиране на подписи за процедура на импийчмънт на президента Георги Първанов. Това по-рано съобщи депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.
Мотивите се позовават на чл. 32 от Конституцията, обясни той.
Има твърда воля нещата за отстраняване на президента да бъдат доведени до край, допълни Велчев.

Според депутата от БСП Любен Корнезов посочените нарушения от мнозинството показват "юридическо невежество".
                               Още...

Мотивите за импийчмънт на президента Георги Първанов са аргументирани така, че имат необходимата юридическа тежест за внасяне в Конституционния съд, смята от своя страна лидерът на РЗС Яне Янев.

Припомняме, според ГЕРБ Първанов е нарушил чл. 32 от Конституцията - „Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи", записвайки и разпространявайки записа от разговора си с финансовия министър Дянков.

Според депутати освен чл. 32 ал. 2 във връзка с чл. 6, държавният глава е нарушил и чл. 1, ал. 1 от Конституцията, чл. 92, ал. 1; чл. 62, ал. 2; чл. 105; чл. 57; чл. 39 ал. 2; чл.102., ал. 1 във връзка с чл. 98 т. 2.

Припомняме, след заседание на партията беше обявено, че ГЕРБ не променя решението си за процедурата по отстраняване на Георги Първанов от поста.

Решението дойде въпреки апела за диалог между институциите, който държавният глава отправи на нарочна пресконференция.