През 2009 най-големият дял от бюджета на ЕС - 45% (60 млрд. евро) - се падат на секторите изследователска дейност, иновации, заетост и регионално развитие, съобщи europe.bg.

Средствата за изследователска дейност са увеличени с 11%, а средствата за иновационни програми на ЕС - с 22%, за да се засили конкурентоспособността на ЕС.

Рекордна инвестиция в размер на 0,5 млрд. евро е предвидена за програмата на ЕС за конкурентоспособност и иновации, с която трябва да се финансират революционни устойчиви технологии - това представлява увеличение с 22% спрямо 2008 г.

Над 1 милиард евро (с 6,5% повече от 2008 г.) ще се инвестира в програми за насърчаване на образованието в Европа, на първо място в рамките на програмата за обучение през целия живот.

Средствата за земеделието и развитие на селските региони са увеличени с 2,9% до малко над 40% от разходите на ЕС и остават стабилни.

Повече от 40 % от средствата за развитието на селските региони - 13,6 млрд евро - са предвидени за мерки за осъществяване на политическите цели, свързани с околната среда.