Американски официални лица заявиха, че две големи артилерийски установки са засечени на един от изкуствените острови, които Китай изгражда в Южнокитайско море, съобщава АП.

САЩ са забелязали оръжията преди няколко седмици. Информацията подчертава опасенията на Вашингтон, че Китай се опитва да използва района за военни цели.

Говорител на Пентагона изтъкна, че САЩ са наясно с артилерията, но отказа да даде подробности, отговаряйки, че е свързано с разузнаването. Информацията е разкрита на фона на визитата на военния министър на САЩ Аштън Картър в Азия.

Друг представител от военното ведомство на САЩ описа оръжията като самоходни артилерийски установки.

САЩ твърдят, че Китай е добавил около 2000 акра (800 хектара) изкуствени острови на архипелага Спратли, включително 1500 акра от началото на годината.

През последните месеци се увеличи напрежението в района на Спратли, след като Китай започна да изгражда изкуствени острови. Пекин и Вашингтон се обвиняват взаимно, че дестабилизират ситуацията в района на оспорваните острови в Южнокитайско море. Китай има претенции към 90% от акваторията. Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней също имат претенции.