Новоназначеният посланик на САЩ в България Нанси Макълдауни пристигна в София.

Тя кацна на летище София със семейството си.

Макилдауни поема ръководството на мисията на САЩ у нас от посланик Джон Байърли.

"За мен е привилегия за представлявам САЩ в тази прекрасна държава и да имам отговорността за задълбочаване на изключително важно партньорство между двете страни", каза посланик Макълдауни при пристигането си в България.

Припомняме, Нанси Макилдауни е дипломат от кариерата, дългогодишен член на дипломатическата служба на САЩ.

Дипломатическата й кариера започва през 1988 г. В момента е част от т. нар. „Старши дипломатически състав" - „Senior Foreign Service".

Номинацията за посланник в България я заварва на поста заместник на посланика на САЩ в Турция.
Преди това тя е замествала посланика на САЩ в посолството в Азербайджан.

В малко по-далечното минало е била директор по европейските въпроси в Националния съвет за сигурност към президента на САЩ.

Нанси Макилдауни поема своите отговорности като заместник ръководител на дипломатическата мисия на САЩ в Баку през Август 2001 г. През юни 2005 г., става заместник ръководител на дипломатическата мисия в Анкара. Тя също така е работила в американските посолства в Бон (Германия) и в Кайро (Египет).

Била е в състава на Делегацията на САЩ по време на преговорите за ограничаване на сратегическите въоръжения (Strategic Arms Reductions Talks) със Съветския съюз, провеждани в Женева (Швейцария).

В Държавния департамент тя е работила с екипа на заместник държавните секретари, във „фронт офиса" на Европейското бюро, в офиса по въпросите на европейската сигурност, както и в офиса по съветските въпроси.

В Пентагона, Нанси Макилдауни работи в офиса по руските, евразийските и източно-европейските въпроси, в рамките на офиса на военния министър.

Макилдауни е получила бакалавърската си степен в Ню Колидж (New College) и има две магистърски степени - от Колумбийския университет (Columbia University) и от Националния университет за отбрана (National Defence University).

Нанси Макилдауни е награждавана с Висшата почетна награда на Държавния департамент (State Department's Superior Honor Award) по четири повода.
Тя също така е получила Синклеровата награда за лингвистика (State Department's Superior Honor Award) и наградата за „изключително писане" на Националния колеж по военни въпроси (State Department's Superior Honor Award).

Новата посланничка в София е родом от Флорида, омъжена е за Тим Хейс (Tim Hayes) - пенсиониран пилот от военновъздушните сили на САЩ и има две дъщери - Джесика (Jessica) и Алиса (Alyssa).

Семейството им е резервирало домейн за сайт в Интернет, на който се очаква в скоро време да започнат да публикуват текстове, които отразяват събития и случки, които са важни за тях.
Може би, това е първият „дипломатически семеен блог" в Интернет!