Експортното ни ориентиране към САЩ е ключово, но българската подкрепа за ТПТИ не е безусловна.

Това обобщение от страна на правителството се наложи в лицето на заместник-министъра на икономиката Любен Петров. Той бе част от говорителите на конференция за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.

У нас всяко пето работно място зависи от износа на ЕС. В момента САЩ и Съюза заемат 1/3 от световната търговия и 1/2 от световния брутен вътрешен продукт, очертаха Петров и колегата му - заместник-министърът на външните работи Румен Александров. Те са убедени, че запазването на тези позиции ще става все по-трудно заради разрастващите се икономики на изток. За да държи позиции, ЕС се нуждае от партньори, убедени са държавниците.

Според втория в МВнР разумно и балансирано търговско споразумение с Щатите е приоритет на ЕС и се цели влизането му в сила от 2018 г. Преговори от такъв мащаб не могат да се водят при пълна прозрачност, нужна е и конфиденциалност, смята Александров. Той обаче е убеден и че е нужна балансирана информация, за да може националните правителства и гражданите да участват адекватно в процеса.

Америка е в топ 20 на търговските партньори за България и е деветият по големина инвеститор у нас. 40% от износа ни за Щатите обаче се облага от мита, чието снижаване чрез ТПТИ ще облекчи родните търговци, гласи тезата на българските ведомства.

Подкрепата ни обаче не е безусловна,  искаме достъп до американския пазар на стопанските ни продукти и то със защита на географските им обозначения, настоя Петров. От думите му стана ясно, че в преговорния процес страната ни ще държи да е активен участник, за да не се приемат текстове, с които не сме съгласни.

Властта увери, че ще защитава стандартите за качество, здраве и околна среда. Според неправителствения сектор пък у нас, а и не само, царят много митове и страхове за ТПТИ - например антиамериканизма като настроение и опасенията от капитализма като унифициращ обществата фактор, който отнема националната автономия.

ТПТИ не е нещо радикално, от което да ни е страх - то трябва да сработи за всички страни членки на ЕС и да направи търговските правила по-честни, застана в подкрепа на споразумението и директорът на отдела по международна търговия в британското министерство на икономиката Дейвид Хениг.
По думите му това ще уеднакви правилата и ще даде повече територия за дейност на малки предприятия, което ще увеличи оборота им. Хениг прогнозира и повече американски инвестиции в ЕС. ТПТИ ще подобри връзката ни с Щатите и може би бързо ще свали визовия режим, смята британският експерт.