Лидерът на БСП Сергей Станишев е доволен от хода на подписката за провеждането на референдум за бъдещето на атомната енергетика у нас. В НС той получи събраните подписи от партньорите на БСП в Коалиция за България.

„Трябва да решим какво искаме да бъдем - енергиен център или наркоцентър", заяви Георги Анастасов от партия Български социалдемократи. Над 6000 подписа той връчи на лидера на БСП Станишев. Според Александър Радославов от "Движение за социален хуманизъм" без АЕЦ "Белене" 13%-ото поскъпване на тока от 1 юли ще ни се види като бледа увертюра към много по-драстичен скок в цената на електроенергията. Движението е събрало 12 149 подписа.

От „Комунистическа партия на България" връчиха на соцлидера около 7000 подписа. Земеделски съюз "Александър Стамболийски" са събрали 10 200 подписа, а патриотите от "Нова зора" 10 700. Най-добре от коалиционните партньори на БСП са се справили от Евророма. Цветелин Кънчев връчи на Станишев 13 011 подписа, пояснявайки, че още 5000-6000 пътуват към София.

„Много български граждани от ромски произход живеят на тъмно", каза Кънчев. Затова, според него, за да е поносима цената на тока за ромите трябва да я има АЕЦ "Белене", защото тя ще гарантира по-достъпен ток.

Лидерът на БСП благодари от своя страна на коалиционните си партньори. Това не е изчерпателен принос, изтъкна той. Събирането на подписи продължава. Каузата си заслужава, категоричен е Станишев.

Към вчерашна дата активистите на БСП са събрали над 570 000 подписа. С тези на коалиционните партньори подписите стават над 630 000. Вече са създадени екипи, които да проверяват изрядността на събраните подписи.

Станишев каза, че към 27 юли ще са събрани 700 000 подписа. Според него стотици хиляди българи искат референдум. „Никой няма право да се изплюе в лицето им", каза соцлидерът. Според Станишев Бойко Борисов демонстрирал зла политическа воля спрямо АЕЦ "Белене". Лидерът на социалистите се похвали, че лично той събрал 900 подписа.