При омбудсмана постъпват голям брой жалби от граждани, които са останали извън обхвата на социалната услуга „Личен асистент" по проекта „Нови възможности за грижа". Хората се оплакват предимно от определения им от отговорните комисии в общините краен вариант на индивидуалния месечен бюджет.

По отношение на изпращаните до кандидатстващите уведомителни писма също имало несъгласие. То е във връзка с определяните часове и извършеното класиране, в които не са отбелязвани причините, поради които на гражданите не им се предоставя социалната услуга, посочват от кабинета на омбудсмана Константин Пенчев.

Именно заради сигналите в писмо до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Пенчев препоръчва проектът да бъде реализиран при пълна прозрачност.

Омбудсманът споделя, че е силно разтревожен от констатацията, че във всяка жалба неизменно се съдържало оплакване за липсата на прозрачност и публичност на реда и критериите за оценяване на кандидатите за лични асистенти и потребители на услугата по проекта. Той намира за не по-малко тревожно и обстоятелството, че с решенията на комисиите към общините се засягат правата и интересите на кандидатстващите по проекта. Независимо от това в уведомителните писма до гражданите нямало мотиви и правна обосновка, на която да се основават взетите решения.

Експерти на омбудсмана са извършили предварителна проверка по някои от случаите. Тя е показала, че методиката, по която работят общините, не е публикувана нито на електронните им страници, нито на страницата на Агенцията по социално подпомагане, която е бенефициент по проекта.

Единствено съществувало обявление, че започва набиране на заявления за кандидатстване за участие в проекта, както и кои са целевите групи. Липсвала обаче информация за това как се реализира цялата процедура, въз основа на какви критерии се правят оценките на потребностите на кандидатите, как вземат решенията си комисиите в общините и какви са възможностите за възражения.

Омбудсманът е категоричен, че неосигуряването на достатъчно прозрачност на правилата по проекта и на осъществяваните от него дейности създава сериозни предпоставки за злоупотреби и за нарушаване на правата на гражданите, които кандидатстват и участват в него. Отговорните органи по проекта, включително и общините, нарушавали разпоредбите на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.