Европейската комисия обвини Великобритания, че си измисля несъществуващ проблем с имигрантите преди отпадането на ограниченията за свободно придвижване на хора от 1 януари 2014 г., съобщава британското издание „Daily Telegraph".

Великобритания, Германия, Австрия и Холандия поискаха вчера от ЕК да преразгледа директивата за свободно движение на лица от страните от Европейския съюз.
Четирите страни изказаха опасения, насочени предимно към България и Румъния, твърдейки, че имигрантите от тези две държави прибягват до т. нар „туризъм на помощите", за да се възползват от социалните придобивки, отпускани от държавата.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей настоя ЕК да приеме изменения в директивата, позволявайки правителството на Великобритания да предприеме категорични мерки срещу „тези, които искат да отидат там единствено, за да се възползват от социалната система на страната".
„Злоупотребите със свободното движение на хората не са само британски проблем", заяви Мей, призовавайки останалите европейски партньори да я подкрепят в исканията й, допълва изданието.

Въпреки настояването на британския политик обаче, ЕК не е приела аргументите за промяна на директивата и е отправила обвинение към Тереза Мей, че си измисля проблем, без да предоставя солидни доказателства, че чужденците от ЕС злоупотребяват с държавните помощи, съобщава още „Daily Telegraph".

Припомняме, вчера българският посланик в Лондон Константин Димитров заяви, че България смята, че е използвана като изкупителна жертва от британски политици.

Според него сънародниците му са представяни понякога "оскърбително" и по начин, "граничещ с клеветничество", а причината за целия шум е в това, че вътрешната политика понякога има нужда от чуждестранни изкупителни жертви.

„Нито една държава-членка не можа да ни представи доказателство за съществуването на подобен проблем", заяви говорител на ЕК. „Ние няма да вземем предвид предложения за решаване на проблем, който не съществува. Това е разбиране, което не стъпва на реалността", допълни още той по повод казаното от Mей.