С още две временни комисии се „нагърби" парламентът. Те се „родиха", като плод на няколкочасови грозни дебати в пленарна зала, изпълнени с обиди, интриги и всичко познато от депутатския репертоар.

След дебатите народните представители създадоха комисия за казуса „Бисеров" - „за" бяха 177, 3 се обявиха „против". Тази комисияи обаче ще гледа и срещите на Борисов и Петново, "за" което бяха 120 депутати, а 81 „против".

Не мина предложението на Красимир Ципов да се проучат срещите на Бисер Миланов Петното с премира Пламен Орешарски - „за" бяха 94, 94 „против" и 8 гласуваха „въздържал се" (7 от БСП и 1 от ДПС).

Не мина и предложението на Десислава Атанасова да се проучи защо Моника Йосифова е трябвало да върне пари на ЕП. „За" гласуваха 84, 97 - „против", 5 се обявиха „въздържал се".
Третите по сила в Народното събрание предложиха, ако наистина бъде създадена временна анкетна комисия за изясняване на напускането на бившия зам.-шеф на парламента Христо Бисеров, тя ще разгледа и информацията за среща между Борисов и Петното.

ДПС от своя страна ще подкрепи комисия "Христо Бисеров", защото и те самите искат да разберат дали е имало изтичане на информация от СРС-та по този случай, кога и към кого е изтекла тази информация.

"Искаме да знаем дали Цветан Цветанов е знаел за тази информация, когато е бил вицепремиер и ръководител на целия сектор „Сигурност"", отсече от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев. Не е ли този случай с Христо Бисеров един добър заразителен пример, който трябва да бъде следван, попита обаче Цонев.

Той обясни въпроса си с факта, че никой депутат от никоя парламентарна група, за който е имало съмнения или дори данни за извършени престъпления, не е направил нищо друго освен да си даде имунитета. "Никой не напусна тези банки, за да се изправи срещу правосъдието като обикновен гражданин", изтъкна народният представител от ДПС.

В обяснения на своето искане на създаване на анкетна комисия "Христо Бисеров" опозицията от ГЕРБ посочи, че трябва да се разгледат и всички законопроекти, предложени от т.нар. Сив кардинал и дали стоят лобистки интереси зад тях.

"Атака" се обявиха "За" създаването на комисия "Бисеров". Те обаче имат и свои идеи за комиси като например такава за разследване на годините на прехода и по-специално на управлениенито на Иван Костов.

"Единствено съдът може да каже от тук нататък има ли нарушения от страна на Христо Бисеров", заяви по темата народният представител от БСП Петър Мутафчиев. Според него подобна анкетна комисия "Христо Бисеров" би пречела само на независимата съдебна система.

В отговор на предложението на ДПС за допълнителни задачи на комисията народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова поиска комисията да се върне и на случая "Хохегер".
Зам.-шефът на парламента Мая Манолова се пошегува, че всеки, който се сети още една тема, може да и я предостави в писмен вид.

Гласност на случаите, съд и да няма чадър над никого, настоя социалистът Петър Мутафчиев. Нека не прехвърляме вината върху някого, настоя той и призова да не се нарочва някой за "черната овца на парламента".

Знам, че не е приятно някой да ви рови в мръсното бельо, каза и Илиян Тодоров от Атака, атакувайки Десислава Атанасова, че откакто тя влязла във властта, съпругът й спечелил поръчки за 1,8 милиона лева. Той се закани един ден всеки да си намери мястото.
Мая Манолова призова депутатите да се укротят.

Адриян Асенов от Атака също се оплака от демагогията на опозицията от дясно. Престанете да се натягате на шефа си, призова още той депутатите от ГЕРБ. Националистите искат Бойко Борисов да върне парите, които е похарчил за полетите с Авиоотряд 28.

Десислава Атанасова веднага отвърна на удара, изразявайки задоволството си, че депутатите на Волен Сидеров най-накрая се изказали от трибуната, защото, по думите й, досега ги виждали с маски под бели маси или пък, когато целят сервитьори с коркови тапи, или пък ги виждат на снимки някъде по плажовете на Куба.

Станислав Станилов критикува колегите си от ГЕРБ, че говорели на диалект. Призовавам всички да дойдат на себе си, поиска националистът.
Цецка Цачева излезе на трибуната, за да обвини Мая Манолова, че изпуснала дебата и позволила той да се разлее. Според депутатката от ГЕРБ обаче това бил жест от страна на червените заради това, че днес на председателски съвет националистите си оттеглили предложението за рестарт на АЕЦ „Белене".

Нека да се върнем към добрия тон, настоя Цачева. Дайте поне накрая да заприличаме на парламент, подчерта още депутатката от ГЕРБ.

БСП предлага за членове на комисията Атанас Пъдев, Кирчо Карагьозов и Сияна Фудулова. Атакистите излъчиха Любомир Владимиров, Деница Гаджева и Калина Балабанова.
ГЕРБ пък номинираха Веселин Вучков, Стефан Дедев и Снежана Дукова, като за председател бе излъчен Веселин Вучков.

ДПС пък предложиха Янко Янков, Хамид Хамид и Ахмед Башев.
Лютви Местан възрази срещу това комисията да се оглави от представител на ГЕРБ, както и от ДПС, защото предмет на комисията са членове на двете партии.

Янаки Стоилов от БСП предложи председател на комисията да е Сияна Фудулова.
Съставът на комисията бе одобрен със 188 „за" и 2 „въздържал се". Кандидатът на ГЕРБ за председател отпадна със 77 „за", 92 „против", 25 „въздържал се".

Опозицията се ядоса и напусна залата преди края на гласуването на комисията. Сияна Фудулова пое комисията „Бисеров" с подкрепата на 116 „за", 27 „против" и 5 „въздържал се".