Поетапно увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) в следващите 3 години предвижда финансовият министър Владислав Горанов. Това стана ясно от пресконференция след края на днешното извънредно заседание на кабината, занимало се именно с бюджет 2015.
Предвижда се от 1 януари 2015 МРЗ да стане 360 лева, като за догодина се планира и втори ръст - от 1 юли 2015 на 380 лева. От 1 януари 2016 тя трябва да стане 420 лева и от 1 януари 2017 - 460 лева.

Така по думите на Горанов ще има увеличение на най-ниските доходи, както и ще се отговори на очакванията да се върви към приближаване на нивото на МРЗ до средната заплата за страната.

Владислав Горанов бе категоричен, че в предложенията си за бюджет 2015 е бил консервативен. Променил позицията си за минималната заплата след петъчната тристранка.

Между първо и второ четене на бюджета на ДОО място щели да намерят всички нерешени въпроси на пенсионната реформа, стана ясно още от коментара на министър Горанов. Тогава яснота щели да получат теми като възрастта за пенсиониране, начина на изплащане на пенсиите на категорийните работници от професионалните пенсионни фондове.

Финансовият министър не е впечатлен от упреците към изготвения от него бюджет, а именно, че в него нямало реформи. В бюджета на НЗОК, по думите му, ясно се виждали заложени реформи, които трябвало да станат възможно най-бързо.

Ако решенията за намаляване разходите на държавния апарат не изглеждат реформаторски, не знам какво предлагат експертите, което би могло да изглежда реформаторски в един бюджет, категоричен бе финансист номер 1.
Това е стабилен и реалистичен бюджет, заключи Владислав Горанов. Иначе амбицията на финансовия министър е оттук нататък да се работи за намаляване на дефицита.

Бюджетът на МЗ и НЗОК е приет като общ бюджет за здравеопазване, който да бъде подчинен на общи цели и да води до общи резултати. Това коментира от своя страна здравният министър Петър Москов след заседанието на кабинета.
В сравнение с философията, заложена при изработването на бюджета за 2014 година, философията, която залагаме в момента, е увеличение с 300 млн. лева на общия бюджет за здравеопазване, поясни Москов.

По думите му от разчетите за здравеопазване за следващата година се виждал ясен списък с конкретни мерки, които да доведат до реформиране както на лекарствената политика, така на структурата на болничната помощ и на начина, по който качествено да се лекуват пациентите с тези пари.