България не отговаря на два от критериите за приемане на еврото.

Това сочат данните от публикувания днес доклад на Европейската комисия.  

Двата критерия, на които страната ни не отговаря са инфлация и обменен курс.

Средната инфлация за миналата година у нас е била 9.4 процента, което е доста над препоръчителната стойност от 3.2 на сто.

Докладът прогнозира, че високите нива на инфлацията ще се запазят до около 10 процента през тази година. В документа се отчита, че от балансиран през 2003 година излишъкът в момента достига до 3.4 % от брутния вътрешен продукт

Единствено Словакия получава зелена светлина да приеме еврото на 1 януари 2009 г., пише електронното издание на Guardian. Окончателното решение за това обаче, ще бъде взето през юли месец.

Средното ниво на инфлацията в Словакия за 12-те месеца на 2007 г. е било 2.2%. Страната трябва да продължи да поддържа ниски нива на инфлацията.

Полша, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, България и Румъния са постигнали напредък в някои области, но все още не са готови за еврото, според доклада.
Очаква се те да приемат единната европейска валута след 2010 г.

Понастоящем 12 държави-членки на ЕС не са пълноправни участници в икономическия и паричен съюз. Две от тези държави членки - Дания и Обединеното кралство сами решиха засега да останат извън него. Швеция през 2003 г. чрез референдум също реши да остане извън съюза.