Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази несъгласие с твърдението на експремиерът Станишев, бе Бюджет 2001 се прави на тъмно.

В кулоарите на парламента Цветанов заяви, че финансовата рамка за догодина е била представена и предстои събиране при премиера за обсъждане. След това бюджетът ще се разисква на тристранна среща със синдикати и работодатели, ще се обсъжда и в МС, и в парламента.

Запитан дали здравеопазването и образованието ще останат приоритетни, каквито намерения оповести ГЕРБ, Цветанов заяви, че секторът Сигурност също трябва да е приоритетен.

Във връзка с увеличаването на престъпленията, Цветанов категорично каза, че трябва да има сериозно полицейско присъствие, близо до обществото.

Той съобщи, че догодина всички ведомства ще получат може би по-малко пари отколкото досега, тъй като няма наличен финансов ресурс. Прогнозата е, че няма да имат толкова, колкото са изхарчили при предишното управление, добави Цветанов.

Той посочи, че МВР е започнало 2009 година на минус с 19 милиона лева и изтъкна, че служителите трябва да имат вещово доволствие, което възлиза на 23 милиона лева и не е платено.
В момента има и социално напрежение сред полицаите, отбеляза още Цветанов. Той каза, че е съвсем основателно, когато нещо трябва да бъде гарантирано и е предвидено в бюджета, то да бъде изпълнено през първата половина на годината.

"Но предишното управление изхарчи парите по корупционни практики и схеми за сериозни инфраструктурни проекти", заяви Цветанов.

Той посочи още, че има неразплатени пари по есенно зимното почистване по договорите на Областните пътни управления в страната.

Неразплатените суми са над 100 милиона лева и затова фирмите не желаят да участват в конкурси, съобщи още вицепремиерът. Той каза, че сега се търси възможност чрез малки обществени поръчки под 50 000 лв. да се постигне пряко договаряне с малки фирмички, които да излязат и да чистят снега.

„Нека Станишев да каже, защо не са платени тези пари и защо сключиха тези договори, при положение, че нямат финансиране и сега ние трябва да прекратяваме договори, които не са започнали, а по тези, които са започнати има неустойки, които държавата трябва да плати", добави Цветанов.

По думите му всичко това е един омагьосан кръг - под законова форма, защото най-голямата корупция е в обществените поръчки. Цветанов заяви категорично, че новото управление трябва да спре порочната практика да се анексират договори за обществени поръчки, с което много кратно се завишават условията от конкурса.

Като пример Цветанов посочи Кърджалийското водно огледало - проектът е започнат 2001 година, 8.7 милиона лева, а в момента се констатира, че там са вложени 77 милиона лева, и Кърджали няма околовръстен път.

Подобен случай е пътят на Велико Търново, където са вложени много средства и момента работата е спряна поради липса на финансиране, добави Цветанов.