България е активно стояща в международния полицейски обмен. Това обяви зам.-министърът в оставка Пламен Ангелов, след като откри 25-ата годишна среща на Международния симпозиум на полицейските ръководители.

Тази година страната ни е домакин на срещата, която е на тема „Превенция на престъпността и устойчивост на обществото: роля на полицията при работата с жертвите на престъпления, младежта, малцинствата и други партньори".

По думите на Ангелов името на страната ни е познато в тези среди. Той похвали Министерството на вътрешните работи, изтъквайки, че активното сътрудничество е негово достойнство.

Целта на тридневния форум е да се създадат контакти, както и да се обмени опит. „Най-ценните контакти се създават на чаша сок", коментира шеговито Ангелов.

Самата среща ще премине в обсъждания на теми, свързани с полицейската етика, превенцията, работата с мултиетнически общности, наркозависими и други малцинствени групи. На нея ще бъде изложен опитът от Австралия, Канада, Южна Африка, Тайланд.

На официалното откриване присъстваха още Дилип Дас, президент на Международния симпозиум на полицейските ръководители, както и Георги Арабаджиев, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция".

Международният симпозиум на полицейските ръководители е неправителствена организация, създадена от д-р Дас през 1994 г. Нейната цел е именно обмяна на информация и опит.

Пламен Ангелов обясни, че специфичното при организацията е, че тя събира практическия полицейски опит с академичната работа. Срещите се организират не само в различни държави, но често и в различни континенти. Организацията има статут на наблюдател в ООН.

България получава да бъде домакин през 2012 г. на ниво зам.-министър на вътрешните работи. През миналата година д-р Дилип Дас пристигнал у нас, за да бъдат обсъдени въпросите и темите, които ще залегнат на тазгодишната среща.

Зам.-министърът коментира шеговито и факта, че тогава правителството също е било в оставка. Тази година, когато всъщност се организира самата среща, страната отново е изправена пред същата ситуация.