Правителството прие Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. След днешното заседание на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви официално на пресконференция, че са приети механизмите, по които тя ще функционира, финансовата рамка и методически указания за реализацията.

Основната цел е да се намали енергопотреблението на многофамилни жилищни сгради. В държавата има над 70 000 панелни енергийно неефективни сгради. В тях живеят над 1 млн. семейства. България е била и последната държава, която не е направила такава програма за подкрепа на живеещите в панелките. С утвърдено постановление за тази програма се осигуряват 1 млрд. лв. от правителството под формата на банкова гаранция.

Пред очите ни се разиграва най-големият корупционен скандал, смята Мая Манолова.                      Още...

Министър Павлова увери, че абсолютно всички 265 общини в България ще бъдат включени в програмата. Заявления ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс от 1 млрд. лева. Предвидена е възможност програмата да бъде удължена през следващата програмна година.

Лиляна Павлова разясни и най-важния въпрос, от който гражданите се вълнуват, а именно какви са изискванията за кандидатстване по програмата.
Допустимо е участието на всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ. Много важно условие е сградата да има минимум 36 апартамента или 36 „обекта с жилищно предназначение". Павлова коментира и въпроса със сградите, в които има отдадени под наем апартаменти, за нежилищно предназначение.

Изработен е механизъм за всички тези апартаменти, които се ползват за офиси, магазини и други.
В тези случаи собствениците трябва да подпишат декларация, че инвестицията не надвишава 200 000 евро. Ако собственик има повече от един апартамент и то не само в конкретна сграда, а и в друга, той също трябва да декларира, че за цялата си собственост няма да надвиши сумата на ремонта от 200 000 евро. Ако я надвиши, той ще трябва да заплати за своя сметка всички ремонтни дейности.

По-малките панелни сгради - под 36 апартамента, ще могат да кандидатстват от следващата година по направлението.

Освен изискването за брой на апартаментите, желаещите да живеят в по-енергийно ефективни сгради трябва да имат предвид още едно важно условие. Сградите трябва да са проектирани до април 1999 година. Причината е, че след това влизат в сила нормативи за енергийна ефективност. Всяка сграда, построена след тази дата, отговаря на изискванията за енергийна ефективност и не може да кандидатства.

Собствениците на апартаменти трябва да направят събрание и минимум 67 % от притежателите на идеални части да дадат съгласие за учредяване на Сдружение на собствениците. Павлова уточни, че те се регистрират единствено и само за целите на получаване на безвъзмездно финансиране от държавата. Сдружението няма никакво право да се разпорежда с апартаментите, да не говорим за отнемане на собственост или апартамент.

След като тази стъпка бъде изпълнена, трябва да има съгласие на 100 % от собствениците в сградата, че искат тя да бъде обновена и ремонтирана. Всички собственици трябва да осигурят достъп до апартаментите, мазета, покриви, за да бъдат извършени ремонтните дейности. След като се събере съгласие от всички, ще бъде публикувано кои сдружения са регистрирани, които са членове, а тези, които не са членове на сдружението, също трябва да попълнят декларация, че са съгласни сградата да бъде ремонтирана.

Ако собствениците вече са подновили дограмата си, тя няма да бъде сменяна отново. Предвиден е и ремонт или подмяна на системи за отопление и вентилация. При желание на собствениците може да се мине от хоризонтално към вертикално отопление, което ще им позволи индивидуално отчитане на сметки.

Всяка сграда, част от програмата, ще получи безплатен технически паспорт - освен описаните дейности по обновяването, в него се вписва и дали сградата е устойчива на земетресения.

Важен въпрос, който Павлова засегна, е и какво няма да се финансира - а именно ремонт, вътрешен ремонт на апартаментите, обзавеждане и оборудване. „Тази програма финансира само общи части, дограма и всичко извън апартаментите", коментира Павлова. Единствената дейност, която се допуска вътре, е в случай на смяна на дограма - тогава стената трябва да се приведе във вид.

По отношение на асансьорните системи, ще бъдат финансирани единствено мерките, които са нужни, за да бъдат системите ефективни енергийно.
Лиляна Павлова категорично обяви, че няма да се финансира подмяна на асансьорите. Аргументът е свързан с големия брой асансьори - в панелните сгради те наброяват над 240 000. Министърът на регионалното развитие напомни, че отговорност на собствениците на сградата е да имат договор за техническа поддръжка. По думите й, обаче фирмите за поддръжка извършват фиктивни ремонти. Затова министър Павлова настоява за по-строги санкции за тези фирми, които не извършват контрол, или пък той е фиктивен.

Общините ще бъдат натоварени с отговорността да приемат заявленията за изпълнители на ремонтните дейности по реда на Закона за обществените поръчки.

Павлова обяви изискванията към общините. Те трябва да проведат прозрачни процедури. За да се даде шанс на малките фирми да участват, трябва всяка сграда да има собствен изпълнител. Идеята е да се избегне сценарият, при който 2-3 фирми изпълняват дейностите. „Отговорността за реализацията на програмата е в ръцете на общините", обяви Павлова.

„Най-важната е икономия на средства в разходите за отопление на всяко едно домакинство, особено през зимата", заяви Павлова. По думите й, това ще доведе до увеличаване стойността на имотите, обновяване облика на сградите и жилищата ще станат по-топли.