Френският президент Франсоа Оланд се очаква  да обяви безпрецедентни мерки за икономии тази вечер в ефира на телевизионния канал TF1, съобщава „Le Journal du Dimanche". Чрез тях правителството цели да отговори на високия бюджетен дефицит в страната.

Основното в новия икономическия план на Франция, определено от президента като „най-важното усилие за последните 30 години", е увеличаването на данъците. По този начин Оланд се стреми да налее в хазната на страната между 15 и 20 милиарда евро. Допълнителни 10 милиарда евро ще дойдат чрез нови икономии.

Така правителството се надява да намали дефицита във френския бюджет до 3% до края на 2013 година.

Изданието припомня, че рейтингът на Оланд започна да пада на фона на отслабващата икономика на Франция.

Според едно от последните социологически проучвания 59% от французите се определят като недоволни от живота си след встъпването в длъжност на новия президент срещу 34% през май. 55% от гражданите на Франция са на мнение, че правителството не предприема достатъчно сериозни реформи и че не ги поделя наравно между различните части на обществото.

Новите мерки на кабинета срещнаха силното недоволство на най-заможните хора във Франция, които ще бъдат облагани с огромни данъци. Вчера стана ясно, че бизнесменът Бернар Арно, най-богатият човек във Франция и четвърти по богатство в света, е подал молба за белгийско гражданство.