Дейността на Българската академия на науките в областта на сигурността, бедствията и авариите. Това беше акцентът на днешното посещение на вътрешния министър Цветан Цветанов в академията. Там Цветанов се срещна с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

„Целият потенциал на БАН е зад държавата", подчерта заместник-председателят на академията чл.кор. Николай Милошев. Съветникът на председателя на БАН по въпросите на сигурността Стефан Хаджитодоров каза, че на разположение са дългогодишни изследвания и анализ в областта на химическата, биологическата, радиоктивната и сеизмичната защита".

„Академията може да предложи своята експертна и техническа помощ и по отношение на киберсигурността и електронното правителство", уточни от своя страна проф. Евгений Николов - главен научен секретар на БАН.

Предвид научния потенциал, експертизата и компетенциите, с които разполага БАН, нейният председател акад. Стефан Воденичаров заяви, че академията е готова да засили още повече връзките си с Министерството на вътрешните работи.

Според министър Цветан Цветанов е изпуснато ценно време да се използва целия потенциал на Българската академия на науките. По думите му има области като киберсигурността, в която МВР и БАН могат да си сътрудничат.

Пред ръководството на академията той се ангажира в кратки срокове да бъдат сформирани научните екипи, които ще подпомагат Консултативният съвет за подпомагане на МС при формирането на държавната политика в областта на защита при бедствия. „Важно е да използваме научните анализи, за да градим стратегически цели", подчерта министър Цветанов.

Придружаван от заместник-министър Димитър Георгиев и главния секретар Калин Георгиев той посети Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро и аеродинамика - Варна.