Държавата започна война с мафията.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в ефира на БиТиВи в коментар за акция Октопод". Силите са на страната на държавата и за първи път имаме обединена държава, категоричен бе той.

Иван Костов поздрави премиера Борисов, министъра на вътрешните работи Цветанов и главния прокурор Велчев за проявеното според него „мъжество и волята да започнат да връщат държавата обратно на хората".

Бившият премиер каза още, че той самият се е опитал да започне войната, която в момента правителството води срещу престъпността, но не успял, защото прокуратура не е била на негова страна.

Искаме да се стигне до недосегаемите, да има осъдени, искаме тези хора да излязат пред обществото и да си получат заслуженото. Искам този път да стигнем до края. Нека се обърнем към съда и да му кажем, че очакваме да даде справедливостта, както я разбираме ние, както я разбират европейците.

Коментирайки още последната акция на спецслужбите, Иван Костов изрази мнение, че арестът на Алексей Петров може да се окаже само епизод в една дълга и много трудна война.

Според него зад българската мафия стоят руските специални служби и българската Държавна сигурност. Тези сили може да се опитат да дестабилизират страната, посочи лидерът на ДСБ. Въпросът е много по-сериозен и не се отнася само за един човек, отбеляза още Костов.

Според него в момента политиците трябва да реагират и да докажат, че са срещу мафията.

В тази връзка той призова президента Георги Първанов да разсее всякакви съмнения около своята позиция и даде подкрепата си за действията на премиера и останалите институции, водещи войната с организираната престъпност у нас.

Призовавам и всички политически сили да направят същото. В този момент трябва да се докаже, че няма да има чадър за Октоподите, категоричен бе Костов.

Той отбеляза още, че в миналото политици са използвали престъпници в борбата си за власт и именно поради тази причина сега трябва ясно да се разграничат.

Костов заяви, че Синята коалиция изразява пълната си подкрепа за действията на правителството срещу мафията у нас, която според него действа вече повече от осем години.

Това е най-важният въпрос - да стане ясно, за да не се разколебават хората, които воюват. Искам тези хора, които влизат в това сражение, да знаят, че ние стоим зад тях, добави лидерът на ДСБ.

Той коментира още, че ако наистина се води война, ще има много разколебани хора, които ще задават въпроси за миналото. Други ще задават въпроси за погазените човешки права, а трети ще се колебаят и ще разколебават самото държавно обвинение.
Нека да не гледаме в миналото, да не гледаме в бъдещето, а да гледаме сега, изтъкна бившият премиер.

Той отклони всякакви въпроси, свързани с бившия главен прокурор Никола Филчев.

Без да даде ясен отговор и коментар на въпроса защо от ДСБ настояват за ареста на Филчев, Костов каза само: Аз не знам защо хората предават една кауза, защо от добри стават лоши, защо от лоши стават добри...