Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обвини предишния състав на Европейска комисия за това, че е превърнала проекта "Южен поток" в заложник на изострените отношения в Украйна.

Станишев припомни на брифинг в София, че ЕК е била упълномощена от всички страни да води диалог с Русия за реализацията на проекта, но не се е справила. Той прогнозира, че в крайна сметка ще се получи да доставяме руски газ през Турция. Социалистът подчерта, че така ще се наложи ЕС да преговаря с турската страна, която не е по-лесен партньор.

Според него горчивата истина е, че заради непоследователност в политиките между българските правителства, заради липсата и на самочувствие за 25 години нито един голям енергиен, индустриален, инфраструктурен, транзитен проект в България не е реализиран. От това, че всяко правителство идва, отказва се от проектите по времето на предишното, губят страната и гражданите.

Станишев е дълбоко разочарован от решението на руската страна. "Това е тежък удар за България", заяви Станишев, допълвайки, че когато стотици милиони евро от транзитни такси няма да влизат в българската икономика и в бюджета на държавата, губим.
"От това, че няма да играем ролята на вход на огромна част от руския внос на газ за Европа, какво печели България", запита с огорчение лидерът на ПЕС, освен, че ни "заобикалят пак".

Станишев обаче проявява разбиране към позицията на руската страна и изреди основанията за това. Той даде за пример нефтопровода "Бургас-Александруполис", който социалистите подписали, а правителството "Борисов 1" го отменил. Проектът "Белене" също е изиграл роля за формирането на позицията на Русия, а сега и "Южен поток". България има основания да отправи упреци и към предишната ЕК.

Във връзка с изявеното намерение на премиера да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и да се работи в насока България да стане газоразпределителен център, Станишев изрази надежда, но и съмнение.
"Дай Боже тази инициатива на г-н Борисов да има шанс, макар че има много въпросителни", коментира той.

Лидерът на ПЕС е категоричен, че всяко нещо, свързано със засилване на нашата енергийна тежест и на потенциала ни е добре дошло.