Бивш македонски полицай поиска от България убежище и гражданство, защото бил преследван в страната си.

Това съобщава kafene.net, като цитира публикация във в."Труд".

46-годишният Здравко Здравески, който временно живее на квартира в Благоевград с трите си деца и съпругата си Добрила, разказва пред "Труд",  че е арестуван за първи път през 1994 г. с обвинение, че съхранява българска литература.

"Когато дойде на власт Любчо Георгиевски, ме възстановиха на работа. Тогава се чувствах човек, у хората в Македония нямаше страх. Четяха се свободно български вестници. Но след като той не бе избран, моето семейство отново бе преследвано. Пак ме вкараха в затвора, обвиниха ме с фалшиви показания. После Върховният съд ме оневини, но вече бях изтърпял присъдата", обяснява Здравески.

След като го пуснали от затвора през юли, той веднага дошъл при семейството си, което по-рано избягало от Македония в България. "В края на месеца ми изтича визата. Аз няма да се върна в Македония", казва Здравески. Той пази в пликче зъбите, които му избили в затвора в Прилеп.

Здравески е бивш македонски полицай, капитан и бивш командир на отряд от подразделението "Лавове" на македонското МВР, което е разформировано. Участвал е активно във войната с албанските терористи през 2001 година. След края на войната е служил в специалните части "Тигри", пише "Труд".