Инцидент затвори летище Граф Игнатиево, съобщиха от МО.

При изпълнение на заход за кацане по-рано днес самолет РС 12 от авиационно-транспортна група Враждебна е кацнал без колесник. Екипажът е невредим - няма жертви и пострадали.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е назначил комисия за изясняване на причините за възникналия инцидент и е отпътувал към летището.
Полетите на летище Граф Игнатиево са временно прекратени.

По-късно от военното ведомство информираха, че министърът се есрещнал с двамата летци, участвали в тренировъчния полет. „Лично се убедих в доброто физическо и психическо здраве на пилотите и ги уверих, че могат да разчитат на пълното ми съдействие и подкрепа", каза той, след като се увери, че военнослужещите не са получили никакви наранявания.

Министър Ненчев е бил запознат от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев със събитията около инцидента със самолет РС-12. Той е информиран, че действията, предприети от двамата пилоти по време на кацането, са били изключително адекватни и на много високо професионално ниво, благодарение на което са избегнати други инциденти.

Става ясно, че министърът на отбраната ще поддържа връзка с председателя на назначената от него комисия полк. Василев, като резултатите от проверката ще бъдат оповестени веднага след приключването й.

Докладвано му е, че пистата е в изправност и има възможност още в края на днешния ден да бъдат възстановени тренировъчните полети на летището.

Няма никаква опасност за въздушното ни пространство. Всички полети по Air Policing се извършват надлежно, уверяват от МО.