Готови сме на отстъпки при изграждането на проекта АЕЦ Белене, като няма да имаме претенции за процентния дял в атомната централа, заяви шефът на Росатом Сергей Кириенко по време на енергийния форум в София.

Той посочи, че вече многократно българската страна е променяла позицията си относно това с коя инфлация да бъде коригирана стойността на АЕЦ „Белене".
Веднъж се е искало това да бъде европейската, друг път руската и дори българската, каза още Кириенко.

Според него трябва възможно най-бързо да бъде построена централата, защото всяко забавяне е свързано с пропуснати ползи.

По думите му Русия, заедно със Саудитска Арабия, е най-енергийно осигурената страната, като има ресурси за няколко века напред.
Той допълни, че въпреки този факт, Русия не се е отказала да строи атомни мощности, защото дори и тя не е толкова богата, за да може да си позволи само да гори енергийните ресурси.

Като пример за ефективността на ядрената енергетиката Кириенко посочи, че производството в АЕЦ Козлодуй е в пъти по-голямо от това на топлоцентралите.

Първи блок на АЕЦ Белене ще бъде приключен през 2016г., увери той. По думите му 30% от енергийните мощности ще бъда изграждани от български компании.
Втората ни атомна централа ще разполага с трето поколение реактори, които ще бъдат защитени дори от падането на товарен самолет.

Предишната защита беше само от леки самолети и въпреки че над територията на атомната централа полетите са забранени, е предвидена подобна защита, обясни той.
Активна система за сигурност ще дублира пасивната в цялостната структура на АЕЦ „Белене".