81% от работещите в системата на средното образование са се включили в едночасовата предупредителна стачка в първия учебен ден.
Това показват обобщените данни на Единния национален стачен комитет (ЕНСК), който включва учителските синдикати към КНСБ, КТ „Подкрепа" и Синдикатът на българските учители.

Най-масова е била стачката във Варна - от 130 учебни заведения в града са се включили 125 - и в Гоце Делчев, където са стачкували 30 от 31 учебни заведения. Подобно е разпределението и в Нови Пазар, Ямбол, Русе, София, Видин, Пловдив, Хасково и всички останали по-големи градове в страната.

В Перник в стачката са се включили 30 от 34, а в Стара Загора 27 от 32. В Пазарджик, където откри учебната година министър Даниел Вълчев, от 42 учебни заведение са стачкували 32. В училището, поканило министър Вълчев, стачка не се е провеждала.

В Благоевград протестът на учителите бе подкрепен от работещите в системата на Районно управление на горите, които с плакати се включиха в протеста на учителите в Национална хуманитарна гимназия и Второ основно училище.
В подкрепа на исканията на учителите в Единния национален стачен комитет пристигат декларации и телеграми от металурзите на "Кремиковци" АД, синдикат на Висшето образование и науката и профсъюзи и асоциации.

В съобщение от синдикатите се казва, че през целия период на протестните и стачните действия е бил упражняван административен натиск от представители на Регионални инспекторати, МОН и отделни директори на училища.

От синдикатите категорично се противопоставят на действията на натиск от страна на министерството и инспекторатите и заявяват, че в стачните действия на учителите няма нищо незаконно.

От Единния национален стачен комитет посочват заповед на министър Даниел Вълчев, с която той задължава всеки директор да попълни справка-данни за учебното заведение, населеното място, броя на стачкуващите, участвали учители и участвал непедагогичеки персонал, начало на протестни и стачни действия и тяхната продължителност.

В справката всеки един директор е длъжен да посочи и причината, поради която не е открита учебната година в 9.00 ч. в съответното учебно заведение.

Синдикалистите подчертават обаче, че екипът на министъра едновременно с изготвянето на такива заповеди, не е изготвил документацията, с която първолаците в регион Кърджали и гр. Плевен да получат комплекта си учебници за първи клас.

Министерството на образованието е разпоредило днес Регионалните инспекторати да извършат проверка дали учителите и помощният персонал във всяко отделното учебно заведение ще отработят пълни осем работни часа.

Президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов, д.м., председателят на СБУ към КНСБ Янка Такева, синдикалният секретар на СО към КТ "Подкрепа" Николай Радулов и председателят на НУС към КНСБ Аспарух Томов участваха в митинга на учители от регион Шумен пред сградата на кметството в областния град.

Желязко Христов обяви Даниел Вълчев за най-лошия мениджър и министър на прехода, защото не гарантира добрата политика и издръжката на цялата образователна система, а вместо това тръгва с обвинения срещу учителското съсловие.
Този министър, според президента на КНСБ, харчи пари безотговорно, без да го прави публично пред социалните партньори, открива учебната година с неполучени учебници за първи клас, не създава предпостваки за по-добро управление по програмите за целево финансиране.

На митинга бе поискана оставката на министър Даниел Вълчев, както и отчет за изразходването на финансите в сферата на образованието.
Отново бе заявена категоричната позиция от учителите, че няма да позволят повече подигравка с техния труд.