Съветът за сигурност на ООН е одобрил резолюцията за химическото разоръжаване на Сирия, съобщават световните информационни агенции.

Единодушно е решено, че страната ще предаде за унищожение химическите си оръжия (до средата на 2014 година).

В случай на неспазване на резолюцията от Дамаск, това може да доведе до налагане на санкции според Глава 7 от Устава на ООН. Военни действия са възможни при приемане на друга резолюция специално за това. Русия именно държеше на тази част от резолюцията заради опасения, че може да се използва като в случая с Либия.

Предаването на оръжията под международен контрол, на което властите в Сирия вече се съгласиха, е шанс да бъде сложен край на 3-годишния военен конфликт по дипломатически път.

Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага прие план за химическото разоръжаване на Сирия, предадоха по-рано световните информационни агенции.

Решението влиза в сила веднага, е заявил говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Не по-късно от 1 октомври трябва да започнат инспекции на съответните химически оръжия.

Американският президент Барак Обама е приветствал резолюцията на Съвета за сигурност като важна стъпка напред, която отдавна очакваме.

Това е заявил той след среща с индийския външен министър в Белия дом.

Това е голяма победа за междунатодната общност, според Обама. Но той предупреждава и че след резолюцията вече е ясно, че неспазването й носи своите последствия.

За същото предупреждава в коментара си за резолюцията американският държавен секретар Джон Кери.

Той е поздравил Съвета за сигурност за постигнатото съгласие след усилената работа.

"Все още можем да правим големи неща заедно, когатооставим настрани политиката в името на общото добро. По този начин ще разрушим едва от най-големите химически военни програми в един от най-взривоопасните региони в света."

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е привестствал "историческия" документ и е заявил, че срещата за Сирия "Женева 2" ще се проведе в средата на ноември.

Министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров, заяви, че резолюцията за унищожаването на химическото оръжие в Сирия създава възможност за мирно урегулиране на сирийския конфликт, предаде РИА Новости.

Принципно важно е, че резолюцията формира рамки и за политико-дипломатическо преодоляване на сирийската криза. Тя одобрява без каквито и да е уговорки Женевското комюнике от 30 юни 2012 година в качеството на платформа по урегулирането", заяви Лавров.

Резолюцията не попада под Глава Седма от Устава на ООН и не допуска какъвто и да е автоматизъм в задействането на принудителни мерки", допълни той.