Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие проектобюджет в размер на над 3,1 млрд. лева за 2015 година. Това обяви пред журналисти председателят на съвета Кирил Ананиев, цитиран от БТА. За бюджет от 3 155 534 000 лева със „за" са гласували петима от членовете, двама - „въздържал се" и един - „против".

Ананиев коментира, че това е първият бюджет от пет години насам, който се базира на фактическите извършени разходи от предходната година. Намаляване на разходите не се предвижда. Тази година НЗОК няма да завърши с преразход, убеден е председателят на Надзорния съвет.

Съветът е обсъждал мерки, предложени от здравния министър, според които ще се увеличи ефективността на разходите чрез преразглеждане на няколко наредби. Болниците, които искат да бъдат финансирани чрез Здравната каса, но им е даден лиценз след 1 януари 2015 г., ще получат средствата от 2016 година. Това е записано в проекта за закон за бюджета на НЗОК.

Предстои да се уточни какви нови клинични пътеки ще може да финансира Здравната каса. Ананиев добави, че министър Москов е оптимист, тъй като според предложените от него мерки ще бъдат спестени 80 млн. лева.