Проблемите в руската икономика са провокирани от външни фактори. Това заяви руският президент Владимир Путин на ежегодна обзорна пресконференция за събитията през 2014 година.

Разбира се, ситуацията беше провокирана от външни фактори. Но ние вярваме също, че не е сторено много от нас. Външните фактори, специално цените на петрола и газа, са важни", каза той.

Според него Руската централна банка и правителството са предприели адекватни действия за разрешаване на икономическите проблеми. Путин поясни, че банката има резерви от 419 милиарда долара и 8,3 трилиона рубли. По думите му Русия има значителни валутни резерви и рублата ще се възстанови.

Най-неблагоприятният сценарий за руската икономика ще продължи около 2 години. Но ситуацията може да се подобри бързо. Има много фактори. Не бих разглеждал сегашната ситуация като криза, категоричен бе лидерът на Русия.

Путин обяви, че проблемите с руската икономика не са „разплата за Крим, а разплата за нашето естествено желание за оцеляване като нация".

Ръстът на БВП на Русия за последните 10 месеца съставлява 0,6-0,7%, каза той.

Запитан дали не се изгражда нова стена като Берлинската, стена на взаимната критика, той обясни: „Нашите партньори решиха, че са победители и те не спряха. Те не спряха да изграждат нови стени, въпреки всичките ни опити да сътрудничим с Европа и света. Придвижване на НАТО на Изток, създаването на система ПРО означава, че нашите партньори не са спрели, смятат се за победители, за империя".

Путин ясно заяви, че САЩ са заплаха за Русия с разполагането на ПРО в Европа.

Според него всички хора, които „доброволно" са взели участие в конфликта в Източна Украйна, не могат да се разглеждат като наемници, защото не им се плаща.

За отношенията със Запада руският държавен глава смята, че „мечката трябва да бъде освободена и да й се даде мед", но те искат да я оковат във вериги. „Ние защитаваме нашия суверенитет и нашата независимост. Над 25-30% от проблемите ни са в резултат на санкциите", обясни той и добави, че Западът се държи с Русия като "империя" към васал.

Вярваме, че кризата в Украйна ще бъде решена в близко бъдеще. Тя трябва да бъде разрешена чрез политически средства, а не чрез натиск - военен или блокада. Киев трябва да уважава населението на Източна Украйна. Вярвам, че Порошенко е за мирно разрешаване на украинската криза. Нямам съмнение за това. Аз бях един от тези, които инициира срещата в Минск. Порошенко иска да постигне решение за кризата. Украйна трябва да се запази, аргументира се руският президент.

На въпрос на Ройтерс за личната отговорност на Путин да избере политически курс и дали е възможна „цветна революция" в Русия, той отговори: „Стабилността в Русия се базира на подкрепата на руския народ. Не може да се основава на друго. Хората чувстват със сърцата и душите си, че действаме в интерес на мнозинството руски граждани. Многократно заявих, че в Украйна имаше преврат и това беше грешка. Имаше подписано споразумение между опозицията и властите в Киев, външните министри на Германия, Полша и Франция трябваше да гарантират за прилагането на тези споразумения. Нашите западни колеги започнаха с раздаване на курабийки на Майдана и продължиха с обещания за Украйна. Ако беше съставено правителство на националното единство в Украйна след споразуменията от февруари, нямаше да има гражданска война в Украйна".

Според него Западът трябваше да осъди държавния преврат в Киев. В Русия не може да има дворцов преврат, защото няма дворец. Руският елит е от работници и селяни. Нашият народ е равен пред закона, отговори той остроумно.

Лидерът на Русия бе запитан и за заплахата от нова Студена война.

По отношение на нашите учения и развитието на нашите военни сили, Русия до някаква степен допринася за напрежението. Но само заради това, че ние защитаваме нашите интереси по твърд начин. Ние не атакуваме никого, не сме подстрекатели на война. По целия свят има американски военни бази. И ни казвате, че ние сме агресивни! Бюджетът на Пентагона е 10 пъти по-голям от на Русия. Ние ли придвижваме нашата военна структура близо до границите на други държави? Това, което чуваме само, е: „Това не е ваша работа". Ние сме прави по отношение на украинската криза, а нашите западни партньори не са прави", категоричен беше Путин.

Путин говори и по сключените наскоро газови договори с други държави.

Газовото споразумение с Китай ще облагодетелства Русия на много нива, заяви той и добави, че формулата за цената на газа не се различава много от използваната в Европа. Този договор ще позволи на Русия да концентрира големи ресурси, да създаде газопровод, да свърже западната и източната тръба. Голям строителен проект. Икономиката ще спечели от това, обясни Путин.

Китай е нашият основен търговски партньор...Много от нашите интереси на международната сцена съвпадат. Ние тясно си сътрудничим в рамките на ООН и Съвета за сигурност с цел стабилизиране на ситуацията в света, обяви той.

По отношение на Турция, руският президент е на мнение, че тя се нуждае от енергийни ресурси. Нашите турски партньори ни попитаха дали можем да увеличим доставките. Възнамеряваме да го направим.  За Европа по-евтин и надежден доставчик на газ от Русия няма и не се очаква да има в близко бъдеще. Възможно е изграждане на европейски хъб на границата с Турция и Гърция - зависи от нашите европейски партньори, обясни той.

Путин не изключва договорка между САЩ и Саудитска Арабия за цената на петрола.

Руският президент повдигна темата и за руската опозиция.

Всички мои действия имат за цел да консолидират нашето общество. Тази година е година на културата. Ние отбелязваме годишнина от Михаил Лермонтов, нашият известен поет. Той беше опозиция на правителство, но аз го разглеждам като патриот. Разликата между опозиция и „пета колона" е много трудно да се възприеме от отвън..."Петата колона" е само инструмент за постигане на цели от други държави, обясни Владимир Путин.

„Животът е сложен и разнообразен, но ние трябва да спазваме закона. Ако престъпим закона, това води до хаос", заяви Путин, попитан за извършените от ЦРУ мъчения.

На въпрос дали е възможен съюз със славянски държави, руският президент каза, че тези малки страни са под натиск. Въпреки това, по думите му, не е възможно да се унищожи духовното единство между нас.

На пресконференцията присъстваха повече от 1200 руски и чуждестранни журналисти. Няколко журналисти обвиниха Путин в подклаждане на омраза сред руското население чрез пропагандата на държавната телевизия.

„Настроението на Русия значително зависи от вашето настроение, Владимир Владимирович", каза журналистът Ксения Собчак.

Пресконференцията продължи повече от 3 часа. Путини отговори на близо 40 журналистически въпроса.

Проучване на Associated Press и американския Национален център за изучаване на общественото мнение показва, че 81% от гражданите на Русия подкрепят действията на руския лидер Владимир Путин.

Междувременно курсът на рублата се подобри спрямо еврото и долара в сравнение с последните дни. Едно евро се разменя за 75,28 рубли, а един долар - за 60,87 рубли.